Ostalo / Gastro

Vlakna za zdravlje

Hrana bogata vlaknima za duži i zdraviji život

Hrana bogata vlaknima za duži i zdraviji život

Već je otprije poznato da hrana bogata vlaknima donosi mnogobrojne zdravstvene koristi poput zaštite od dijabetesa, srčanih bolesti i karcinoma

Tajna dugovječnosti još uvijek nije otkrivena, ali malo po malo otkrivaju se djelići mozaika koji bi vam u konačnici mogli osigurati dulji život. Jedan od njih je i hrana, točnije namirnice bogate vlaknima. Naime, najnovije istraživanje pokazuje da prehrana bogata vlaknima, posebno cjelovite žitarice, pridonosi duljem životnom vijeku.

Već je otprije poznato da hrana bogata vlaknima donosi mnogobrojne zdravstvene koristi poput zaštite od dijabetesa, srčanih bolesti i karcinoma. Sada je dokazano i da konzumiranje hrane bogate vlaknima produljuje život i to tako što namirnice s puno vlakana smanjuju rizik od srčanog udara, infekcije i bolesti dišnih sustava.

'Prijašnja su istraživanja pokazala poveznicu između uzimanja vlakana i kardiovaskularnih bolesti, ali tek sada smo uspjeli pokazati da postoji direktna povezanost između prehrane bogate vlaknima i smrtnosti', istaknuo je autor istraživanja Yikyung Park s američkog nacionalnog instituta za karcinome.

Ovo istraživanje još jednom potvrđuje da je prehrana važan element dugovječnosti, a prednost daje hrani bogatoj vlaknima koja, kako je već više puta dokazano, uistinu pridonosi boljem zdravstvenom stanju stoga brojni stručnjaci preporučuju da se upravo takve namirnice uvedu u svakodnevnu prehranu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.