Lifestyle

Ljeto i zdrava prehrana

Iskoristite sezonu ljetnog voća i povrća

Iskoristite sezonu ljetnog voća i povrća
mojezdravlje.ba

Ako nemate vlastiti vrt, barem jednom tjedno prošećite do tržnice i počastite obitelj domaćim namirnicama izvrsnog okusa

Za vas smo izdvojili 10 vitaminskih bombi i isto toliko izvrsnih savjeta koji će vam pomoći da iz određene namirnice izvučete maksimum, piše ordinacija.hr

Bobičasto voće

Dolaskom viših temperatura, bobičasto voće postaje iznimno sočno. Jedite ga zasebno ili ga uključite u salate, deserte i žitarice.

Zdravstvene pogodnosti: bobičasto voće ima malu kalorijsku vrijednost, bogato je antioksidansima koji neutraliziraju stanična oštećenja, smanjuje simptome Alzheimerove bolesti, smanjuje vjerojatnosti oboljenja od raka crijeva ili jajnika
Vrijeme berbe: od svibnja do rujna

Krastavci

Krastavci su odlični za ljetne salate, ali i kućne kozmetičke tretmane. Mogu se koristiti i u juhama ili kao zamjena za celer u salatama od tune ili piletine.

Zdravstvene pogodnosti: krastavci sadrže silicij koji je dobar za zdravlje kože, odličan su izvor vlakana, kalija i magnezija
Vrijeme berbe: od lipnja do studenog

Breskve

Ova mesnata voćka slatkog okusa savršeno se uklapa u frape i ostala osvježavajuća pića. Narežite ju na kriške i jedite s kremom od sira i uz čašicu omiljenog bijelog vina.
Zdravstvene pogodnosti: breskve su sjajan izvor vitamina A, bogate su kalijem
Vrijeme berbe: od svibnja do listopada

Patlidžan

Ovo bogato ljubičasto povrće možete iskoristiti na bezbroj načina. Izvrsno je s roštilja, ili zapečeno te kao dodatak ljetnim jelima.

Zdravstvene pogodnosti: patlidžani su izvrstan izvor B vitamina, bogati su antioksidansima
Vrijeme berbe: od srpnja do listopada

Tikvice

Za razliku od tikvica koje dozrijevaju zimi, ljetne su mnogo mekše i kremastije. Njihov blagi okus paše uz bosiljak, majčinu dušicu i ružmarin.

Zdravstvene pogodnosti: tikvice su bogate vitaminom C, sadrže omega-3 masne kiseline
Vrijeme berbe: od svibnja do rujna

Rajčice

Iako ih volimo svrstavati u povrtne biljke, zbog kisela okusa, one se ubrajaju u voće. Kuhanjem ili pečenjem kiseli se okus može ublažiti.

Zdravstvene pogodnosti:
rajčice sadrže likopen. On ima antioksidativna svojstva koja sprječavaju pojavu karcinoma, dobar su izvor niacina, koji podiže razinu dobrog, a smanjuje razinu lošeg kolesterola.
Vrijeme berbe: od lipnja do listopada

Smokve

Svježe se smokve na tržnicama pojavljuju početkom lipnja. Njihova meka tekstura čini ih idealnima za pečenje. Možete ih iskoristiti kao dodatak ljetnim salatama ili laganim desertima.

Zdravstvene pogodnosti: smokve predstavljaju odličan izvor vlakana, sadrže 15 posto preporučene količine kalija i magnezija
Vrijeme berbe: od lipnja do studenog

Kruške

Nježna tekstura i sladak okus čine ovu voćku najpoželjnijim ljetnim osvježenjem. Njen blag okus čini je idealnom za korištenje u raznim receptima.

Zdravstvene pogodnosti: kruške su dobar izvor bakra te vitamina C, sadrže vlakana koja djeluju povoljno na probavu
Vrijeme berbe: od lipnja do listopada

Marelice

U ovoj slatkoj voćki možete uživati već početkom svibnja. Ne samo da su marelice izvrstan dodatak većini jela, nego su i nutritivno vrlo bogate.

Zdravstvene pogodnosti: marelice sadrže beta karoten i likopen koji su dobri za srce, odličan su izvor vitamina A, antioksidansa korisnog za vid
Vrijeme berbe: od svibnja do srpnja

Kukuruz

Kukuruz je omiljena ljetna namirnica. Iako je izvrstan i bez začina, uz malo maslinovog ulja, soli i papra okus može biti još bolji.

Zdravstvene pogodnosti: kukuruz sadrži 25 posto preporučene doze B1 vitamina, koji pomaže kognitivnim procesima, sadrži beta-kriptoksantin, antioksidans koji smanjuje vjerojatnost oboljenja od raka pluća
Vrijeme berbe: od lipnja do studenog

ordinacija.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.