Ostalo / Euro 08

Nogomet, Euro 2008.

Euro: Kako su Nijemci i Austrijanci izigrali Alžir '82.

Euro: Kako su Nijemci i Austrijanci izigrali Alžir '82.

U međuvremenu, uvedeno je pravilo da se utakmice zadnjeg kola igraju istovremeno

UEFA možda ne navija za domaćina Austriju da prođe u drugu fazu Europskog prvenstva. Ne navija ni za Njemačku, susjednu državu iz koje se očekuje najviše navijača u slučaju njenog proboja u četvrtfinale i dalje.

No, ždrijeb utakmica prve runde skupine B ipak je bio sklon dvjema germanskim reprezentacijama. Zabrinjavajuće sklon.

Raspored koji predviđa da se Austrija i Njemačka susretnu u zadnjem kolu 16. lipnja neodoljivo podsjeća na onaj sa Svjetskog prvenstva 1982. u Španjolskoj. Tada su u skupini, osim susjeda, bili Alžir i Čile, a Alžirci su unijeli faktor iznenađenja pobjedom nad Nijemcima od 2-1 na startu natjecanja.

Međutim, Austrijanci su potom zaustavili Alžirce s 2-0 i dočekali zadnje kolo na vrhu s maksimalnim brojem bodova, dok su Njemačka i Alžir dijelili drugu i treću poziciju. Zadnje je kolo donijelo dramu, jer su Arapi svladali Čile samo s 3-2, i stvorili mogućnost velikog susjedskog pomirenja Njemačke i Austrije: ispostavilo se da njemačka pobjeda s jednim razlike dalje vodi obje momčadi, a izbacuje Alžir.

Tako je stadion El Molinon u Gijonu svjedočio jednoj od najvećih sramota u povijesti nogometa: Njemačka je povela s 1-0 golom Hrubescha u 10. minuti, a potom su igrači trčkarali po terenu, pazeći da ne bi slučajno ugrozili tuđa vrata. Kraj utakmice svi su zajedno dočekali uzdignutih ruku, dok Alžirci – kao i domaći gledatelji – nisu mogli vjerovati očima.

U međuvremenu, uvedeno je pravilo da se utakmice zadnjeg kola igraju istovremeno, no ipak je završni dvoboj Austrije i Njemačke neugodan po Hrvatsku i Poljsku. Osiguraju li Nijemci četvrtfinale u prva dva susreta te bude li Austriji trebala pobjeda za prolaz, tko zna kako će se odvijati stvari u zaključnih 90 minuta. I zato je pobjeda nad Austrijom imperativ za Hrvatsku, imperativ koji će opteretiti "vatrene" više no domaćine.


Reci što misliš!