Ostalo / Euro 08

Skupina D

Hattrick Davida Ville za potop Zbornaje

Hattrick Davida Ville za potop Zbornaje

Dvoboj između Španjolske i Rusije bio je definitivno najbolji od dosadašnja četiri u dnevnom terminu

Reprezentacija Španjolske pobijedila je u Innsbrucku Rusiju s 4-1 u 1. kolu D skupine EP-a, a tri pogotka za ''furiju'' postigao je David Villa.

Valencijin napadač pamtit će dvoboj protiv Rusa. S tri pogotka, u 20., 44. i 75. minuti, omogućio je svojoj reprezentaciji najuvjerljiviju pobjedu u povijesti na europskim prvenstvima, te je na ljestvici strijelaca preskočio Nijemca Lukasa Podolskog, autora dva pogotka protiv Poljske.

Dvoboj između Španjolske i Rusije bio je definitivno najbolji od dosadašnja četiri u dnevnom terminu, a uz susret Nizozemske i Italije konkurira i za ljepoticu cijelog dosadašnjeg dijela turnira. Kiša koja je padala tijekom utakmice nije omela igrače jedne i druge momčadi u prezentaciji odličnog nogometa. Izbornik Rusije, Nizozemac Guus Hiddink, nije na raspolaganju imao dvojicu udarnih napadača iz Zenita, ozlijeđenog Pogrebnjaka i suspendiranog Aršavina (koji ima pravo nastupa tek od 3. kola), pa je krenuo u utakmicu sa samo jednim napadačem, Pavljučenkom. U Španjolskoj je, pak, Cesc Fabregas ostao na klupi, ali je ušao u igru u 54. minuti umjesto Fernanda Torresa.

Rusi su u prvih dvadeset minuta bili čak i konkretniji iz kontri, ali u 20. minuti je Španjolska povela. Lopte se na lijevoj stranici dokopao Torres, iščeprkao je loptu u duelu s Kolodinom, te je, kada se očekivao njegov udarac, sjajno proigrao Villu, koji je samo gurnuo loptu u praznu mrežu. Dvije minute kasnije, Žirianov je imao sjajnu priliku za izjednačenje, ali je njegov udarac sa 7-8 metara uzdrmao vratnicu.

Španjolci su imali još tri solidne prilike, ali dva puta Torres, i jednom Villa, nisu uspjeli završiti posao. Rusi su pritiskom u završnici prvog poluvremena pokušali stići do izjednačenja, pa je ''furija'' imala dosta prostora za kontranapade. Iz jednog takvog, Iniesta je izvrsno promiješao dvojicu ruskih igrača, gurnuo loptu u prostor, koju je pravovremeno prihvatio Villa i provukao je ispod ruskog vratara Akinfejeva.

Rusi su u nastavku krenuli još ofenzivnije, utakmicu su završili s 54% posjeda lopte u svom posjedu, iako su nakon prvog poluvremena obje reprezentacije imale loptu po 50%. Takav je pristup otvorio još više prostora u napadu, pogotovo u kontranapadima. U 75. minuti, Fabregas je gurnuo loptu prema Villi, koji je dobio duel sa Širokovim, a potom je udarcem u bliži kut i treći puta matirao Akinfejeva.

Rusija je do počasnog gola stigla u 86. minuti. Nakon kornera kojeg je izveo Žirianov, Pavljučenko je glavom svladao Casillasa. Međutim, niti tu priči nije bio kraj. U prvoj minuti sudačke nadoknade, udarac Xavija Hernandeza zaustavio je Akinfejev, ali je Fabregas nisko odbijeno loptu s glavom ''poklopio'' u praznu mrežu.

Izvrsna partija Španjolaca koji još od 1984., kada su bili drugi na EP-u, čekaju na najveće rezultate na velikim natjecanjima. Ovom su izvedbom najavili da bi se to napokon moglo i dogoditi u Austriji i Švicarskoj. Rusi nisu bili niti blizu toliko loši, koliko pokazuje konačni rezultat. Bila je to utakmica s čak 33 udarca prema vratima. Španjolci su zapucali 21 puta, a 12 puta u okvir gola, Dok je od 12 ruskih udaraca šest njih išlo u okvir vrata. Kakav kontrast u odnosu na dvoboj Francuske i Rumunjske, u kojem je samo jedna lopta u 90 minuta igre išla prema okviru gola!

Europsko prvenstvo, skupina D, 1. kolo:

Španjolska – Rusija 4-1

Strijelci: Villa 20, 44, 75, Fabregas 90+1 / Pavljučenko 86

Španjolska: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna - Iniesta (Cazorla 63), Xavi, Silva (Xabi Alonso 77) - Villa, Fernando Torres (Fabregas 54)

Rusija: Akinfejev - Anjukov, Kolodin, Širokov, Žirkov - Semak - Sičev (Bistrov 46) (Adamov 70), Žirianov, Šemšov (Torbinskij 58), Biljaletdinov - Pavljučenko

Reci što misliš!