Ostalo / Euro 08

Skupina C

Može li se Talijanima ponovo dogoditi Euro 2004.?

Može li se Talijanima ponovo dogoditi Euro 2004.?

U kvalifikacijama Rumunji su uzeli četiri boda u srazu s Nizozemcima

Hoće li Nizozemska mudro izgubiti od Rumunjske i izbaciti Francusku i Italiju? Hoće li Van Basten barem postaviti pričuvne igrače da ih sačuva za četvrtfinale? I jedno i drugo zvuči logično.

Italija s razlogom strahuje, bila je žrtva na prošlom Euru u Portugalu: kad neka momčad nije motivirana, ili kad oba protivnika mogu profitirati od određenog rezultata, povećani su izgledi da do tog ishoda i dođe.

Na prošlom EP-u, u 3. kolu Skupine C, Danska i Švedska znale su da s 2-2 sigurno obje dalje idu obje, osim ako Italija ne svlada Bugarsku s malo vjerojatnih 5-0. Talijani su danima molili UEFA-u da upozori Dance i Šveđane da ne odigraju 2-2, no ''sasvim slučajno'' dvoboj je završio baš tim rezultatom. Danci su dvaput vodili, Šveđani dvaput izjednačavali, drugi puta u 89. minuti golom Jonsona. Italija je u međuvremenu slavila samo s 2-1 i ispala.

Poznat je i slučaj sa Svjetskog prvenstva 1982., kad su u ulozi Danske i Švedske bile Austrija i Njemačka, dok je Italiju "glumio" Alžir. Njemačka je morala pobijediti s jednim ili dva razlike da dalje odu oba germanska susjeda, a svaki drugi rezultat bio bi izbacio jednog od njih te promovirao Alžir. Konačan je rezultat bio 1-0 za Njemačku, a od 10. minute kad je postignut jedini gol, uslijedilo je 80 minuta sportske sramote.

Najsličnija je situaciji u kojoj se danas nalazi Italija bila ona sa Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj. Tada je, u Skupini A, Brazil bio siguran za prolaz, a za drugo mjesto borili su se Norveška i Maroko. Afrikanci su računali da svjetski prvak Brazil ne može izgubiti od slabijih Norvežana, dok su sami bili favoriti protiv skromne Škotske. No, dok je Maroko opravdao očekivanja i slomio Škote s 3-0, Brazil je u zadnjih šest minuta primio dva gola i izgubio s 1-2 te je dalje išla Norveška.

Jedan detalj ipak mogao bi prevagnuti u prilog nizozemske ozbiljnosti protiv Rumunjske: upravo im je ona teži protivnik i od Francuza i od Italije. Dok su ove, zvučnije selekcije Nizozemci lako demontirali na ovom Euru, s Rumunjima su u kvalifikacijama osvojili samo jedan od šest mogućih bodova!

Reci što misliš!