Ostalo / Euro 08

Skupina C

I Nizozemci sa stopostotnim učinkom u četvrtfinale

I Nizozemci sa stopostotnim učinkom u četvrtfinale

Nizozemci se s 9 pogodaka u skupini izjednačili s Francuskom iz 1984. godine

Nogometaši Nizozemske pobijedili su Rumunje 2-0 u Bernu u utakmici posljednjeg trećeg kola skupine C Europskog prvenstva i tako ih izravno izbacili iz daljnjeg tijeka natjecanja.

Rumunjima je protiv Nizozemaca trebala pobjeda za prolaz dalje, ali kako su izgubili, a Talijani pobijedili Francuze, ispali su iz daljnjeg tijeka natjecanja. Nizozemci su pak s pobjedom postali jedina reprezentacija na Euru uz Hrvatsku sa sve tri pobjede u skupini.

Nizozemci su u utakmicu ušli s devet novih igrača u odnosu na utakmicu protiv Francuske. Jedina dva igrača koji su započeli i protiv Francuza bili su Khalid Boulharouz i Orlando Engelaar.

Prvih desetak minuta utakmice Rumunji su bili bolja momčad na terenu, ali nisu imali pravih prilika. Najopasniji kod Rumunja, koji su uglasvnom prijetili udarcima iz daljine, bio je Adrian Mutu, dok je kod Nizozemaca dvije dobre prilike glavom propustio Robin van Persie.

Nizozemci su u prvom dijelu imali dvije 100% šanse. Prva je bila u 34. minuti, kada je Klaas Jan Hutelaar sam s ruba peterca s desne strane pucao pokraj vrata, dok je u 37. minuti “mrtvu šansu” zapucao Arjen Robben. Robben je nakon izvrsne kombinacije s Huntelaarom izbio sam pred vratara Lobonta, ali je s ruba peterca pucao pored lijeve vratnice. Najbolju šansu za Rumunje u prvom dijelu propustio je Codreu s ruba kaznenog prostora, kada nije dobro poklopio loptu i pucao je visoko preko gola.

I u nastavku se nastavila igra iz prvog dijela. Iako su loptu više držali Rumunji, Nizozemci su prijetili i bili su opasniji. Prvo je u 49. minuti Lobont fantastično skinuo jedan “zicer” Robina van Persieja, ali u 54. minuti bio je nemoćan. Fantastično je s desne strane ubacio Ibrahim Affelay, loptu je propustio Engelaar, a iz neposredne blizine pogodak postiže Huntelaar.

Iako su Rumunji pokušavali doći do izjednačenja pravih prilika u nastavku nisu imali, a potvrda njihovog poraza došla je u 87. minuti utakmice. Van Persie je izvrsnu primio jednu dugu loptu Engelaara prsima i iskosa s lijeve strane lijepim i jakim udarcem matirao Lobonta za konačan rezultat utakmice.

Spomenimo da se Nizozemska s ova dva postignuta gola izjednačila s Francuskom iz 1984. godine s najviše postignutih pogodaka na Europskim prvenstvima (otkad je profunkcionirao sistem skupina). I tadašnja Francuska i ova Nizozemska postigle su po devet golova. Francuska je 1984. godine pobijedila Dansku 1-0, Belgiju 5-0 i Jugoslaviju 3-2, a od devet pogodaka sam Michel Platini je zabio sedam.

Europsko prvenstvo, skupina C, 3. kolo:

Nizozemska – Rumunjska 2-0 (0-0)

Strijelci: Huntelaar 54, Van Persie 87

Nizozemska: Stekelenburg – Boulahrouz (od 58. Melchiot), Heitinga, Bouma, de Cler - de Zeeuw, Engelaar - Afellay, van Persie, Robben (od 62. Robben), Huntelaar (od 83. Venegoor of Hesselink)

Rumunjska: Lobont - Contra, Tamas, Ghionea, Rat – Codrea (od 72. Dica) - Cocis, Chivu – Nicolita (od 82.F. Petre), Mutu, M. Niculae (od 59. M. Niculae)


Reci što misliš!