Ostalo / Euro 08

Učinak reprezentacija

Španjolska i Hrvatska najučinkovitije nakon četvrtfinala Eura

Španjolska i Hrvatska najučinkovitije nakon četvrtfinala Eura

Hrvatska reprezentacija sa 2 primljena zgoditka (onaj Sentürka pamtit ćemo jako dugo!) imala je najčvršću obranu prvenstva

Hrvatska reprezentacija spletom nes(p)retnih okolnosti nije ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti europskih prvenstava plasmanom u polufinale Eura 2008, ali je svakako ostavila vrlo upečatljiv dojam.

Bez lažne skromnosti možemo reći kako je uz otkriće prvenstva, Rusiju, te odlične reprezentacije Španjolske i Nizozemske (ako izuzmemo četvrtfinalne utakmice), Hrvatska ostavila najbolji dojam na Euru.

Nakon odigranih četvrtfinalnih utakmica pogled na imaginarnu tablicu nudi potvrdu učinkovitosti pojedinih reprezentacija nakon natjecanja u skupinama i četvrtfinalnih susreta.

Ukoliko u obzir uzmemo rezultate natjecanja po skupinama te rezultate četvrtfinalnih ogleda (bez raspucavanja jedanaesteraca), Hrvatska reprezentacija je uz Španjolsku skupila najviše bodova - 10.

Španjolska je s učinkom od 3 pobjede i 1 neodlučenim ishodom u polufinalu gdje čeka razgoropađenu Rusiju, dok je Hrvatska reprezentacija već nekoliko dana na odmoru.

Polufinalisti Njemačka i Rusija skupili su po 9 bodova (3 pobjede i poraz), dok su Nizozemci s istim skorom i najboljom gol razlikom također na odmoru. Napomenimo i činjenicu da su Nizozemci s 10 postignutih zgoditaka još uvijek najefikasnija reprezentacija na Euru. Iza njih slijede Španjolci sa 8 datih zgoditaka (Nijemci i Rusi po 7) i imaju još dvije utakmice ispred sebe, tako da je moguće da na koncunetko od njih  preskoči "oranje" u broju postignutih pogodaka.

Hrvatska reprezentacija sa 2 primljena zgoditka (onaj Sentürka pamtit ćemo jako dugo!) imala je najčvršću obranu prvenstva, ali niti to nije bilo dovoljno za polufinale.

Posljednji polufinalist, Turska skupila je 7 bodova (2 pobjede te po jedan remi i poraz). Turska je momčad od odigranih 414 minuta na Euru (uključujući produžetke i sudačke nadoknade) ukupno 9! minuta bila u vodstvu, no i to je bilo dovoljno za plasman u polufinale.

U startu turnira vrlo razigrani Portugalci završili su natjecanje s 2 pobjede i dva poraza, dok su Talijani došli do četvrtfinala s jednom pobjedom i remijem. Sportska pravda je zadovoljena porazom od Španjolaca lošijim izvođenjem jedanaesteraca. Zaista bi bilo previše da su se Talijani s nikakvom igrom još jednom provukli u borbu za odličja.

Najveće razočaranje svakako su finalisti SP 2006. u Njemačkoj, reprezentacija Francuske, koja je ostvarila samo mršavi remi s Rumunjima i ima uvjerljivo najgoru gol razliku (1-6) i naravno, reprezentacija Grčke, branitelji naslova iz Portugala 2004, koja je s prvenstva otputovala bez ostvarenog boda i s gol razlikom 1-5.

Kod strijelaca u vodstvu je David Villa (Španjolska) s 4 zgoditka, a od igrača koji su još u turniru slijede ga Lukas Podolski (Njemačka) i Roman Pavljučenko (Rusija) s 3 postignuta zgoditka. Dva zgoditka od igrača koji još igraju turnir postigli su otkriće Eura 2008., Andrej Aršavin i njemački rutiner Michael Ballack.

Ivan Klasnić je najučinkovitiji hrvatski strijelac s dva postignuta zgoditka na Euru, što je najbolji učinak nekog hrvatskog igrača nakon Šulkerovih 6 u Francuskoj 1998, te 3 u Engleskoj 1996. i 2 zgoditka Prosinečkog na SP 1998. u Francuskoj.

Kad je već sudbina htjela da se ne veselimo polufinalnoj utakmici s Njemcima, barem će nas malo razveseliti pogled na neke od statističkih pokazatelja, koji su uz opći dojam uvjerljivo na strani Hrvatske reprezentacije.


Reci što misliš!