Lifestyle

#Uskrs

Velika subota: Obavljaju se posljednje pripreme za Uskrs

Velika subota: Obavljaju se posljednje pripreme za Uskrs
Marko Jurinec/PIXSELL

Velika subota posljednji je dan Vazmenog trodnevlja – vrijeme šutnje, molitve i sabranosti. Mnogi građani obavljaju posljednje pripreme za Uskrs. Od jutra je živo na tržnicama.

Na Veliku subotu Crkva ne slavi misu, oltar ostaje nepokriven, a vjernici dolaze u tišini posjetiti simbolično urešen Gospodinov grob. Mnogi to čine s obitelji, često s djecom, čuvajući tradiciju osobne i zajedničke molitve.

Uskrsni sajam u Osijeku

U gradu na Dravi i ove godine bogat i raznovrstan program u povodu najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. Na središnjem osječkom trgu održan je uskrsni sajam. Svoje su proizvode ponudili lokalni proizvođači.

Splićani u redu za sirnice i janjetinu

Na splitskoj tržnici i ulicama vlada gužva uoči najvećeg kršćanskog blagdana. Sunčano vrijeme dodatno je izmamilo građane i turiste na gradske ulice. Na tržnici se, kako javlja novinarka Regina Zubanović, najviše tražila janjetina, mlada kapula i bijela jaja. Neizostavna je i uskrsna šunka, a kupci su, unatoč visokoj cijeni, posezali i za prvim jagodama.

Miris sirnica širi se gradom, kako iz obiteljskih kuhinja, tako i iz pekarnica i slastičarni. Za neke od poznatijih sirnica čeka se i po dva sata u redu. Redovi su bili i ispred crkvi – do podneva je trajala posljednja prilika za uskrsnu ispovijed.

U Split su već pristigli i brojni turisti. Ovaj tjedan uplovilo je nekoliko kruzera, a pred rivom trenutno borave dva. Uz to, niskotarifne aviokompanije krenule su s izravnim letovima, pa se očekuje oko 6.500 turista za vrijeme uskrsnih blagdana. Gužvu u gradu iskoristili su i političari koji su, kako javlja Zubanović, krenuli u prikupljanje potpisa za nadolazeće izbore.'I Isus je bio migrant'

Riječki crkveni povjesničar i teolog Marko Medved govorio je u emisiji 'Intervju tjedna' o izazovima s kojima se danas suočava Katolička crkva. Posebno se osvrnuo na papu Franju, kojeg vidi kao teologa "iz stvarnog, a ne kabinetskog svijeta".

Govoreći o pluralizmu unutar Katoličke crkve, Medved je naglasio da postoje različiti pristupi i prioriteti unutar same Crkve – od onih koji se bore za društveni utjecaj, do onih koji žive i svjedoče evanđelje.

Izdvojio je i teologinju Rebeku Anić, koja je, kako kaže, otvorila dijalog s rodnim pitanjima i pokazala da je moguć smisleni razgovor između Crkve i suvremenih društvenih teorija. S osobitim zadovoljstvom pohvalio je i višegodišnje djelovanje Stanka Perice i Isusovačke službe za izbjeglice.

– Kroz sve migracijske valove ta organizacija pokazuje pravo lice kršćanstva – u strancu vide brata, a ne prijetnju. Nažalost, dobar dio kršćana, barem kako to vidimo na društvenim mrežama, zaboravlja da je i Isus bio migrant. Od početka Biblije poziv je isti – brini se za udovicu, siromaha i stranca, podsjetio je.

Uskrsna poruka biskupa iz BiH

Biskupi iz Bosne i Hercegovine u svojoj su zajedničkoj uskrsnoj poruci uz podsjećanje na važnost ovog blagdana za kršćane istaknuli kako mir u toj zemlji mora biti sačuvan jer nema nikakvu prihvatljivu alternativu.

U poruci vjernicima i svim ljudima dobre volje koju je prenio u subotu u Sarajevu, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić podsjetio je da riječi uskrslog Krista "Mir vam dajem" ne znače bilo kakav mir nego onaj utemeljen na istini i pravdi.

Državni vrh čestitao Uskrs

Predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputili su uskrsne čestitke vjernicima, naglašavajući poruku Uskrsa kao trijumfa života, nade i dobra nad zlom.

U godini u kojoj katolici i pravoslavci slave Uskrs na isti dan sva trojica državnih čelnika pozvala su na mir, solidarnost i odgovornost prema bližnjima, društvu i univerzalnim vrijednostima. Istaknuli su i važnost zajedništva u vremenu kriza te zahvalili svima koji na blagdan rade za dobrobit drugih.

Uskrsna fritaja u Puli: 1600 jaja, 20 kilograma šparoga

Na pulskoj tržnici u subotu ujutro priprema se tradicionalna fritaja od čak 1600 jaja i 20 kilograma šparoga. Taj simbol proljeća i Uskrsa priprema kuhar Budimir Žižović, koji taj posao obavlja više od dva desetljeća.

Objasnio je kako se fritaja priprema u nekoliko koraka: "Prvo malo pofrigamo šparoge, zatim dodamo malo mladog luka, tek malo, i onda sve podlijemo vodom. Nakon toga dolaze jaja. U ovoj fazi, recimo za 35 minuta, fritaja bi trebala biti gotova."

U receptu nema nikakve velike filozofije, ističe kuhar, ali potrebno je znanje i iskustvo kako bi jelo bilo ukusno.

– Imamo 1600 jaja, 20 kilograma šparoga i 5 kilograma mladog luka. Dugogodišnje iskustvo pomaže da sve bude dobro pripremljeno. Radimo to već više od 20 godina. Svaki put je nova draž i novi čar – kako će ispasti, kako će se sve posložiti, rekao je.

Fritaja će biti poslužena u čak 700 porcija, a kušanje se očekuje oko 10.30.

Na dubrovačkoj tržnici najviše se traže pengana jaja

Na dubrovačkoj tržnici uoči Uskrsa najviše se traže pengana jaja, tradicionalno bojene pisanice koje se izrađuju s voskom i posebnom tehnikom. Prodavačica Ana otkrila je da je jaja kuhala i "pengala" do kasno u noć, uz pomoć unuke. Zbog velike potražnje jedva je stigla napuniti štand.

Gospođa Pave objasnila je kako se jaja boje u hladnoj boji nakon što se na njih nacrta motiv voskom. Zatim se čiste i mažu uljem. Neka su jaja prava mala umjetnička djela. Pravila nema, kaže, svatko oslikava na svoj način.

Od jutra živo na varaždinskoj tržnici

Varaždinska gradska tržnica uoči Uskrsa vrvi kupcima. Mnogi su građani nabavu za blagdanski stol ostavili za posljednji trenutak. Među brojnim prodavačima je i gospođa Anica. Dugogodišnja prodavačica koja nudi proizvode s vlastitog OPG-a zadovoljna je prodajom.

– Od jutra je krenulo pojačano. Ljudi već od šest sati kupuju salatu, luk, rotkvice, sve što je tradicionalno na uskrsnom stolu, rekla je Anica. Cijene, kaže, nisu mijenjali u odnosu na prošlu godinu: rotkvice i luk su po euro, salata tri eura po kilogramu.

Jučer je, kaže, sve prodala već u 9:15, a očekuje da će i danas biti tako. Njezina obitelj bavi se uzgojem voća i povrća više od dvadeset godina. Iako je posao težak i zahtijeva cjelodnevni angažman, zadovoljna je podrškom kupaca.

– Ljudi sve više prepoznaju domaću, svježu robu i to nam je najveća nagrada, poručila je.

Velika subota, dan Kristova počinka u grobu


Velika subota dan je Kristova počinka u grobu. Iako to više nije obvezno, u mnogim se kućama još poštuje običaj posta. Pripreme za Uskrs teku u miru, vjernici čiste domove, pripremaju uskrsna jela i nalaze vrijeme za sabranost.

Središnje liturgijsko slavlje, vazmeno bdjenje, počinje u večernjim satima. To je najbogatija liturgija crkvene godine. U tami crkve pali se uskrsna svijeća, simbol Kristova uskrsnuća i svjetla koje razgoni tamu grijeha i smrti. Bdjenje obično traje od 21 sat pa sve do ranih jutarnjih sati uskrsne nedjelje.

U nekim dijelovima Hrvatske, osobito u sjeverozapadnim krajevima, čuva se običaj paljenja uskrsnog krijesa – vuzmenke. Drva se slažu ispred crkve, a krijes se pali isključivo kresanjem kamena o kamen, u znak poštovanja prema starim običajima.

Velika subota vodi prema svitanju Uskrsa – blagdana nade, novog početka i pobjede života nad smrću.

Reci što misliš!