#Uskrs
Velika subota: Obavljaju se posljednje pripreme za Uskrs
Velika subota posljednji je dan Vazmenog trodnevlja – vrijeme šutnje, molitve i sabranosti. Mnogi građani obavljaju posljednje pripreme za Uskrs. Od jutra je živo na tržnicama.
Na Veliku subotu Crkva ne slavi misu, oltar ostaje nepokriven, a vjernici dolaze u tišini posjetiti simbolično urešen Gospodinov grob. Mnogi to čine s obitelji, često s djecom, čuvajući tradiciju osobne i zajedničke molitve.
Uskrsni sajam u Osijeku
U gradu na Dravi i ove godine bogat i raznovrstan program u povodu najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. Na središnjem osječkom trgu održan je uskrsni sajam. Svoje su proizvode ponudili lokalni proizvođači.
Splićani u redu za sirnice i janjetinu
Na splitskoj tržnici i ulicama vlada gužva uoči najvećeg
kršćanskog blagdana. Sunčano vrijeme dodatno je izmamilo građane
i turiste na gradske ulice. Na tržnici se, kako javlja novinarka
Regina Zubanović, najviše tražila janjetina, mlada kapula i
bijela jaja. Neizostavna je i uskrsna šunka, a kupci su, unatoč
visokoj cijeni, posezali i za prvim jagodama.
Miris sirnica širi se gradom, kako iz obiteljskih kuhinja, tako i
iz pekarnica i slastičarni. Za neke od poznatijih sirnica čeka se
i po dva sata u redu. Redovi su bili i ispred crkvi – do podneva
je trajala posljednja prilika za uskrsnu ispovijed.
U Split su već pristigli i brojni turisti. Ovaj tjedan uplovilo
je nekoliko kruzera, a pred rivom trenutno borave dva. Uz to,
niskotarifne aviokompanije krenule su s izravnim letovima, pa se
očekuje oko 6.500 turista za vrijeme uskrsnih blagdana. Gužvu u
gradu iskoristili su i političari koji su, kako javlja Zubanović,
krenuli u prikupljanje potpisa za nadolazeće izbore.'I Isus je
bio migrant'
Riječki crkveni povjesničar i teolog Marko Medved govorio je u
emisiji 'Intervju tjedna' o izazovima s kojima se danas suočava
Katolička crkva. Posebno se osvrnuo na papu Franju, kojeg vidi
kao teologa "iz stvarnog, a ne kabinetskog svijeta".
Govoreći o pluralizmu unutar Katoličke crkve, Medved je naglasio
da postoje različiti pristupi i prioriteti unutar same Crkve – od
onih koji se bore za društveni utjecaj, do onih koji žive i
svjedoče evanđelje.
Izdvojio je i teologinju Rebeku Anić, koja je, kako kaže,
otvorila dijalog s rodnim pitanjima i pokazala da je moguć
smisleni razgovor između Crkve i suvremenih društvenih teorija. S
osobitim zadovoljstvom pohvalio je i višegodišnje djelovanje
Stanka Perice i Isusovačke službe za izbjeglice.
– Kroz sve migracijske valove ta organizacija pokazuje pravo lice
kršćanstva – u strancu vide brata, a ne prijetnju. Nažalost,
dobar dio kršćana, barem kako to vidimo na društvenim mrežama,
zaboravlja da je i Isus bio migrant. Od početka Biblije poziv je
isti – brini se za udovicu, siromaha i stranca, podsjetio je.
Uskrsna poruka biskupa iz BiH
Biskupi iz Bosne i Hercegovine u svojoj su zajedničkoj uskrsnoj
poruci uz podsjećanje na važnost ovog blagdana za kršćane
istaknuli kako mir u toj zemlji mora biti sačuvan jer nema
nikakvu prihvatljivu alternativu.
U poruci vjernicima i svim ljudima dobre volje koju je prenio u
subotu u Sarajevu, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić podsjetio je
da riječi uskrslog Krista "Mir vam dajem" ne znače bilo kakav mir
nego onaj utemeljen na istini i pravdi.
Državni vrh čestitao Uskrs
Predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej
Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković
uputili su uskrsne čestitke vjernicima, naglašavajući poruku
Uskrsa kao trijumfa života, nade i dobra nad zlom.
U godini u kojoj katolici i pravoslavci slave Uskrs na isti dan
sva trojica državnih čelnika pozvala su na mir, solidarnost i
odgovornost prema bližnjima, društvu i univerzalnim
vrijednostima. Istaknuli su i važnost zajedništva u vremenu kriza
te zahvalili svima koji na blagdan rade za dobrobit drugih.
Uskrsna fritaja u Puli: 1600 jaja, 20 kilograma šparoga
Na pulskoj tržnici u subotu ujutro priprema se tradicionalna
fritaja od čak 1600 jaja i 20 kilograma šparoga. Taj simbol
proljeća i Uskrsa priprema kuhar Budimir Žižović, koji taj posao
obavlja više od dva desetljeća.
Objasnio je kako se fritaja priprema u nekoliko koraka: "Prvo
malo pofrigamo šparoge, zatim dodamo malo mladog luka, tek malo,
i onda sve podlijemo vodom. Nakon toga dolaze jaja. U ovoj fazi,
recimo za 35 minuta, fritaja bi trebala biti gotova."
U receptu nema nikakve velike filozofije, ističe kuhar, ali
potrebno je znanje i iskustvo kako bi jelo bilo ukusno.
– Imamo 1600 jaja, 20 kilograma šparoga i 5 kilograma mladog
luka. Dugogodišnje iskustvo pomaže da sve bude dobro
pripremljeno. Radimo to već više od 20 godina. Svaki put je nova
draž i novi čar – kako će ispasti, kako će se sve posložiti,
rekao je.
Fritaja će biti poslužena u čak 700 porcija, a kušanje se očekuje
oko 10.30.
Na dubrovačkoj tržnici najviše se traže pengana jaja
Na dubrovačkoj tržnici uoči Uskrsa najviše se traže pengana jaja,
tradicionalno bojene pisanice koje se izrađuju s voskom i
posebnom tehnikom. Prodavačica Ana otkrila je da je jaja kuhala i
"pengala" do kasno u noć, uz pomoć unuke. Zbog velike potražnje
jedva je stigla napuniti štand.
Gospođa Pave objasnila je kako se jaja boje u hladnoj boji nakon
što se na njih nacrta motiv voskom. Zatim se čiste i mažu uljem.
Neka su jaja prava mala umjetnička djela. Pravila nema, kaže,
svatko oslikava na svoj način.
Od jutra živo na varaždinskoj tržnici
Varaždinska gradska tržnica uoči Uskrsa vrvi kupcima. Mnogi su
građani nabavu za blagdanski stol ostavili za posljednji
trenutak. Među brojnim prodavačima je i gospođa Anica.
Dugogodišnja prodavačica koja nudi proizvode s vlastitog
OPG-a zadovoljna je prodajom.
– Od jutra je krenulo pojačano. Ljudi već od šest sati kupuju
salatu, luk, rotkvice, sve što je tradicionalno na uskrsnom
stolu, rekla je Anica. Cijene, kaže, nisu mijenjali u odnosu na
prošlu godinu: rotkvice i luk su po euro, salata tri eura po
kilogramu.
Jučer je, kaže, sve prodala već u 9:15, a očekuje da će i danas
biti tako. Njezina obitelj bavi se uzgojem voća i povrća više od
dvadeset godina. Iako je posao težak i zahtijeva cjelodnevni
angažman, zadovoljna je podrškom kupaca.
– Ljudi sve više prepoznaju domaću, svježu robu i to nam je
najveća nagrada, poručila je.
Velika subota, dan Kristova počinka u grobu
Velika subota dan je Kristova počinka u grobu. Iako to više nije
obvezno, u mnogim se kućama još poštuje običaj posta. Pripreme za
Uskrs teku u miru, vjernici čiste domove, pripremaju uskrsna jela
i nalaze vrijeme za sabranost.
Središnje liturgijsko slavlje, vazmeno bdjenje, počinje u
večernjim satima. To je najbogatija liturgija crkvene godine. U
tami crkve pali se uskrsna svijeća, simbol Kristova uskrsnuća i
svjetla koje razgoni tamu grijeha i smrti. Bdjenje obično traje
od 21 sat pa sve do ranih jutarnjih sati uskrsne nedjelje.
U nekim dijelovima Hrvatske, osobito u sjeverozapadnim krajevima,
čuva se običaj paljenja uskrsnog krijesa – vuzmenke. Drva se
slažu ispred crkve, a krijes se pali isključivo kresanjem kamena
o kamen, u znak poštovanja prema starim običajima.
Velika subota vodi prema svitanju Uskrsa – blagdana nade, novog
početka i pobjede života nad smrću.
Izdvojeno
-
Posljednjeg dana LITaf-a sudjelujte u Open Micu – mjesto gdje mikrofon čeka baš vas. Imate tekst? Prijevod? Ili samo dobru tremu? Pridružite nam se zadnjeg dana i čitajte s nama!
-
Po jutru se dan poznaje, a za dobru probavu i brži metabolizam nije loše popiti mlaki ili topli napitak natašte. Donosimo provjeren recept koji je dobar za početak dana
-
Među vjernim volonterima na popularnoj utrci Wings for life u Zadru svakako su i Relaksice!
-
Volite li modu i uživate u kreiranju novih kombinacija, zasigurno već znate da je Supernova Zadar bogatija za novo modno odredište. Posjetite popularni Peek & Cloppenburg i uživajte u aktualnim kolekcijama omiljenih modnih brendova.
Reci što misliš!