#saznajte
Ove namirnice ne treba podgrijavati u mikrovalnoj ili na tavi
Podgrijavanje hrane je praktično, ali neke namirnice gube hranjivu vrijednost ili postaju potencijalno opasne kada ih ponovno zagrijemo. Razlog može biti razvoj štetnih spojeva, promjena strukture proteina ili rast bakterija. U nastavku donosimo popis namirnica koje je najbolje pojesti odmah nakon pripreme ili hladne, uz praktične savjete za sigurnu pohranu i konzumaciju.
Riža
Riža može biti kontaminirana bakterijom Bacillus cereus, čije spore mogu preživjeti kuhanje. Ako se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi dulje vrijeme, spore se mogu aktivirati, a bakterija proizvesti toksine otporne na toplinu.
Kako sigurno konzumirati rižu?
Kuhanu rižu brzo ohladite (unutar sat vremena) i pohranite u
hladnjak.
Pojedite je unutar 24 sata.
Ako je podgrijavate, neka cijela porcija dosegne najmanje 75°C.
Gljive
Gljive su bogate proteinima koji se mogu razgraditi pri višekratnom zagrijavanju, što može dovesti do probavnih smetnji. Također, ako se kuhane gljive dugo drže na sobnoj temperaturi, mogu razviti bakterije.
Kako sigurno konzumirati gljive?
Najbolje ih je pojesti odmah nakon pripreme.
Ako ih čuvate, brzo ih ohladite i čuvajte u hladnjaku.
Ako ih podgrijavate, učinite to samo jednom i na visokoj
temperaturi.
Krumpir
Ako se kuhani krumpir ostavi na sobnoj temperaturi dulje vrijeme, može postati pogodno tlo za razvoj bakterije Clostridium botulinum, posebno ako je zamotan u aluminijsku foliju. Ova bakterija može proizvesti toksin koji uzrokuje botulizam – ozbiljno trovanje hranom.
Kako sigurno konzumirati kuhani krumpir?
Nemojte ga ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od dva
sata.
Čuvajte ga u hladnjaku bez aluminijske folije.
Ako ga podgrijavate, učinite to brzo i na visokoj temperaturi.
Piletina i druga perad
Piletina sadrži specifične proteine koji se podgrijavanjem mogu promijeniti i postati teži za probavu. Osim toga, sirova i nedovoljno zagrijana piletina može sadržavati bakterije poput Salmonelle i Campylobacter-a, koje mogu preživjeti ako meso nije dovoljno termički obrađeno.
Kako sigurno konzumirati piletinu?
Piletinu uvijek zagrijavajte na minimalno 75°C.
Ako podgrijavate, pobrinite se da je ravnomjerno zagrijana.
Ako niste sigurni u kvalitetu, bolje ju je pojesti hladnu (npr. u
sendviču ili salati).
Jaja
Jaja su osjetljiva na rast bakterija ako nisu pravilno pohranjena. Ponovno zagrijavanje može promijeniti strukturu proteina i učiniti ih težima za probavu.
Kako sigurno konzumirati jaja?
Tvrdo kuhana jaja čuvajte u hladnjaku i jedite hladna.
Jela s jajima podgrijavajte samo jednom i na visokoj
temperaturi.
Nemojte konzumirati jaja koja su dugo stajala na sobnoj
temperaturi.
Špinat i drugo lisnato povrće
Lisnato povrće sadrži nitrate, koji se pod utjecajem topline mogu pretvoriti u nitrite, spojeve povezane s određenim zdravstvenim rizicima. Iako su nitrati prirodno prisutni u hrani i nisu uvijek štetni, višekratno zagrijavanje može povećati njihovu koncentraciju.
Kako sigurno konzumirati špinat i blitvu?
Najbolje ih je pojesti odmah nakon kuhanja.
Ako ih čuvate, brzo ih ohladite i konzumirajte hladne.
Ako ih ipak podgrijavate, učinite to samo jednom i ne ostavljajte
na sobnoj temperaturi.
Celer i mrkva u juhama i varivima
Celer i mrkva također sadrže nitrate koji se ponovnim zagrijavanjem mogu pretvoriti u nitrite. No, to ne znači da je juhe s ovim sastojcima zabranjeno podgrijavati – problem se javlja tek kod višekratnog zagrijavanja.
Kako sigurno podgrijavati juhe i variva?
Ako planirate čuvati juhu dulje vrijeme, brzo je ohladite i
zamrznite.
Podgrijavajte samo količinu koju planirate odmah pojesti.
Nemojte višekratno zagrijavati juhu s celerom i mrkvom.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra izgubili su nakon produžetka u 23. kolu AdmiralBet ABA lige na gostovanju kod Cedevite Olimpije rezultatom 80:75 (15:10, 16:25, 17:15, 18:16, 14:9)
-
Zadar 1952 je u posljednjem kolu Doigravanja A1 Regionalne lige na bazenu Višnjika izgubio od Partizana. Gosti su slavili nakon izvođenja peteraca rezultatom 16:17 (1:3, 4:6, 5:2, 4:3, 2:3).
-
Ponedjeljak vjetrovitiji i hladniji od nedjelje, još mjestimice uz povremenu kiša, u gorju i snijeg. Od utorka stabilnije i sunčanije, ali ujutro uz čest mraz.
-
Sa zadovoljstvom najavljujemo da će se tradicionalni promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera održati od 28. ožujka do 8. travnja 2025. godine, u destinaciji iznimne prirodne ljepote koju obožavaju milijuni posjetitelja iz cijelog svijeta. Ovaj tjedan će biti posebno obilježen uz 76. rođendan nacionalnog parka – “Kao predjel naročite prirodne ljepote” kada su Plitvička jezera proglašena nacionalnim parkom, 8. travnja 1949. godine.
Reci što misliš!