Lifestyle

ona zna sve o kavi

Upoznajte najstariju talijansku baristicu Annu Possi

Upoznajte najstariju talijansku baristicu Annu Possi
Screenshot: La Repubblica/YouTube

Stogodišnjakinja, koja više od pola stoljeća vodi kafić uz jezero Maggiore, nema ništa protiv kontroverznog uživanja u cappuccinu nakon što otkuca podne!

Talijani su poznati po tome što namršteno gledaju na "neuke" turiste i njihove netradicionalne prohtjeve vezane uz kavu, ali ne i najstarija talijanska baristica Anna Possi.

Stogodišnjakinja, koja više od pola stoljeća vodi kafić uz jezero Maggiore, nema ništa protiv kontroverznog uživanja u cappuccinu nakon što otkuca podne, što je suprotno talijanskoj tradiciji uživanja u napitku samo prijepodne.

"Tko sam ja da svojim gostima govorim kada da piju koju kavu? Svatko može kako hoće", kaže Possi za dpa.

Talijani poslijepodne piju espresso

Jedno je od velikih pitanja u svijetu kave smije li se cappuccino - espresso u većoj šalici s pjenom od mlijeka - piti nakon podneva. Poslijepodnevni latte, cappuccino ili flat white uobičajeni su u mnogim zemljama, ali u Italiji, gdje postoji više od 130.000 kafića, kava s mlijekom nakon podneva u mnogim dijelovima zemlje izaziva podignute obrve. Popodne se u pravilu pije samo espresso.

Blaža pravila zbog turista

Međutim, pravila su posljednjih godina znatno ublažena, ne samo zbog velikog broja turista.

Vlasnica bara Centrale u mjestu Nebbiuno, koja se tamo brine o aparatu za kavu od 1958., na takve stvari gleda opušteno. "Imam i stalne goste koji vole popiti cappuccino nakon ponoći. I dobiju ga, bez obzira na to koliko je sati", kaže Possi.

Ono što je važnije je kad ste i što jeli, kaže ona ne preporučujući, na primjer, kavu sa sokom od naranče. Isto vrijedi i za kavu odmah nakon ručka. Želudac je prepun, dodaje ona. Sve to više se i ne odnosi na samu Nonnu Annu - prestala je piti kavu sredinom 1970-ih zbog povišenog krvnog tlaka.

Reci što misliš!