Lifestyle

tradicionalan je!

Najbolji recept za bakalar "bjanko"

Najbolji recept za bakalar
Bojan Bogdanić

Bakalar na bijelo tradicionalan je, ali ne i samo dalmatinski recept. Intenzivni okus i miris bakalara i češnjaka razblažuje se krumpirom, tako što se sve zajedno izmiksa u finu pastu. Ako zaista želite uživati, bakalar na bijelo jedite na prepečenoj kriški kruha

SASTOJCI

DELTA ST bakalar suhi 500 g

NTL FARCHIONI ulje maslinovo ekstra djevičansko

krumpir 250 g

crveni luk 3 kom (za temeljac)

češnjak 3 komada (2 kom za temeljac)

peršin 1 vezica

sol

papar

DELTA ST bakalar narežite na manje komade i stavite u hladnu vodu, koju mijenjajte tri puta dnevno.

Preporučujemo da ga tako ostavite narednih 2 - 3 dana.

Nakon što je bakalar omekšao, stavite ga kuhati s češnjakom, lukom, FARCHIONI maslinovim uljem i peršinom, kako bi dobili bogatiji temeljac.

Kuhajte 2 - 3 sata, dok ne vidite da se meso odvaja od kosti. Kad je bakalar skuhan izvadite ga i ostavite da se ohladi, ali ne puno jer se lakše čisti dok je topao. Temeljac koji ste dobili procijedite i ostavite sa strane. Kasnije ćete ga koristiti.

U međuvremenu stavite kuhati krumpir u kori.

Kad je skuhan, ogulite ga i zgnječite. Možete se poslužiti mikserom, gnječilicom ili slično.

Kad je sve spremno pomiješajte očišćen bakalar s krumpirom, dodajte nasjeckani češnjak, peršin, maslinovo ulje i temeljac kojeg ste držali toplim.

Začinite soli i paprom po potrebi. Kaže se da bakalar tri puta pliva, prvo u moru, drugi put u maslinovom ulju i treći put u vinu.

 


Reci što misliš!