Lifestyle

miriše na zimu

Varivo od repe - bez graha: divan recept za gotovo zaboravljeno jelo

Varivo od repe - bez graha: divan recept za gotovo zaboravljeno jelo
Shutterstock

Kisela repa najčešće se jede u varivu s grahom, ali može i sama biti glavna zvijezda, a naši je stari nisu bez razloga jeli zimi.

Kisela repa danas je pomalo zaboravljena, ali naši je stari nisu bez razloga jeli zimi. Izvana možda neugledna, repa je bogata vitaminom C, a kisela je puna dobrih bakterija, pa je idealno zimsko jelo. Pripremljena u varivu koje možete jesti samo ili na primjer uz faširance, neće vas samo zasititi nego i okrijepiti i ojačati vaš imunitet.

Kisela repa najčešće se jede u varivu s grahom, ali može i sama biti glavna zvijezda.

Recept za to izdašno domaće varivo od repe bez graha, koje je "odobrila" nutricionistica Zrinke Babić, prenosimo s portala krenizdravo.hr, na kojem uvijek pronađemo slasne, jednostavne i zdrave prijedloge. Da biste pripremili ovo ukusno varivo, trebate odvojiti tek 45 minuta.

Varivo od repe bez graha - sastojci:

500 g kisele repe
2 krumpira, narezana na kockice
1 crveni luk, nasjeckan
2 režnja češnjaka, nasjeckana
1 mrkva, narezana na kolutove
1 l povrtnog temeljca
1 žlica maslinovog ulja
1/2 čajne žličice kima
1 lovorov list
1 čajna žličica mljevene paprike
crni papar
sol
1 komadić suhog mesa, opcionalno

Varivo od repe bez graha - priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu.

Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte.

Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list i komad suhog mesa.

Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata.

Dodajte crni papar i po potrebi sol.

Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha.


Reci što misliš!