gastro kutak
Kuhari otkrili četiri sastojka koja će učiniti čudo od svakog jela
“Dobro jelo treba ostaviti dubok dojam. Na primjer, dobro pripremljena riba kuhana na pari sa soja umakom i zelenim lukom je izvrsna, ali kada kuhar doda nešto jedinstveno, poput sečuanskog papra, to podiže jelo", stoji u Michelinovom vodiču.
Ovi sastojci će prema kuharima unaprijediti svako jelo.
Inćuni
Vjerojatno ste već kušali ovaj sastojak skriven u mnogim jelima, dajući prekrasan suptilni umami okus umaku, preljevu ili varivu. “Koristim inćune u toliko mnogo jela – crveni umak, jaja, tjestenine…”, kaže kuharica Missy Robbins, a piše BestLife.
Đumbir
Đumbir je tako svestran, koristimo ga na mnogo načina. Kad je mlađi ima jedan okus, kad je stariji ima drugačiji okus. Koristimo ga u mnogim receptima”, rekao je kuhar Brandon Jew.
Sok od limuna
Kuhar Brian So kune se u sok od limuna. “Gotovo sve začinimo sokom od limuna. Podiže svako jelo i čini ga svježijim”, kaže.
Umak od soje
Kuhar Takuya Matsumoto Kemuri iz Tatsu-Ya u Austinu voli soja umak. “Pomiješat ću ga s bilo čime. Kad sam bio dijete stalno sam jeo rižu, pa bih je stalno miješao s maslacem i sojinim umakom da mi ne dosadi”, rekao je.
Izdvojeno
-
Revijalni program lutkarskih predstava Kazališta lutaka Zadar pod nazivom “Sunce na Poluotoku” održat će se i ove godine, a najmlađu publiku očekuju četiri omiljene predstave te besplatne lutkarske radionice.
-
U petak, 3. siječnja od 19 sati, košarkaši Zadra i Splita nakon 30 godina ponovno će odigrati utakmicu u velikoj dvorani Gripe.
-
U organizaciji Udruga „Kreativa“, u sklopu koje se održava i tradicionalna Međunarodna umjetnička kolonija MUK „Lazaret“ na otoku Ošljaku tijekom prosinca 2024. i siječnja 2025. godine, upriličena je izložba slikara i arhitekta, voditelja MUK-a, Milana Zoričića pod nazivom „Suhozidi Ošljaka“, kojoj se pridružio i slikar Nebojša Sinobad.
-
U Zadru je početkom prosinca 2024. godine održana Izborna skupština Ogranaka DHK na kojoj je za predsjednika jednoglasno izabran poznati hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić.
Reci što misliš!