Lifestyle

#zdravlje

Koju hranu trebate jesti kako biste održavali zdravlje mozga?

Koju hranu trebate jesti kako biste održavali zdravlje mozga?
Vijesti.hr

Ono što svakodnevno konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, posebice na zdravlje mozga. Osobe s uravnoteženom prehranom imaju bolje funkcije mozga i poboljšane funkcije mentalnog zdravlja.

Važnost zdrave prehrane

Nutricionistica Kirsten Brooks dala je savjete o tome što je najbolje jesti za poboljšanje zdravlja mozga, prenosi klix. Ističe kako bismo trebali izbjegavati hranu bogatu rafiniranim šećerom i ugljikohidratima, ali i ultraprerađenu hranu koja ne sadrži puno proteina i vlakana.

Takva hrana može dovesti do razvoja predijabetesa ili dijabetesa zbog poremećene glukoze, što dalje može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema. Povećani rizik od oštećenja mozga i neuroloških komplikacija često se opaža kod osoba koje boluju od dijabetesa jer visoka razina šećera u krvi može oštetiti funkciju mozga.

Kako bi se to spriječilo, nutricionistica predlaže da jedete prerađenu hranu koja je prirodnija.

“Cjelovite namirnice poput smeđe riže i zobi, voće s niskim sadržajem šećera poput bobičastog voća, razno povrće plus grah i leća, meso, riba i jaja su dobri. Dijeta s malo vlakana, s visokim udjelom brzo oslobađajućih ugljikohidrata i šećera, koja sadrži umjetne zaslađivače, aditive i emulgatore, mogu pridonijeti nakupljanju visceralne masnoće, što može stvoriti, da tako kažemo, upalu u mozgu”, rekla je.

Također je preporučila prehranu bogatu vlaknima za jačanje mozga s preporučenih 30 grama dnevno. Drugo povrće kao što su brokula, prokulice, artičoke, kelj, leća, bobičasto voće, jabuke, kruške, bademi i chia sjemenke također se predlažu za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Također je preporučljivo jesti fermentiranu hranu kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kimchi jer su izvrsne namirnice za poboljšanje zdravlja crijeva i zdravlja mozga.

Doktor Donald Grant naveo je namirnice koje bi žene trebale uključiti u svoju prehranu, a to su masna riba i jaja, lisnato povrće i avokado.

“Ovo je čak i znanstveno potkrijepljeno studijom koja naglašava da je prehrana bogata masnom ribom dobra za kognitivnu funkciju i može čak štititi od stanja kao što je Alzheimerova bolest”, istaknuo je.


Reci što misliš!