mljac
Chicago deep dish pizzu možete napraviti i kod kuće
Recept je prilagođen za pripremu kod kuće, u običnom četvrtastom limu za pečenje, a količina je dovoljna za četiri osobe.
Chicago style deep dish pizza stvorena je u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a otad taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti.
Recept za Chicago Style pizzu - autori: Glorija i Darijan
Katalinić na
Punkufer
Recept za Chicago Style pizzu je individualan; svaki
pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove doista posebne pizze. Baš
tako i pizza majstor Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke
pizzerije Chello, koji se prvi u Hrvatskoj odvažio ljubiteljima
pizze ponuditi ovu vrstu, ima vlastiti originalni recept za
Chello Chicago Style pizzu, a ovoga puta otkriva recept
za jednostavnu pripremu Chicago style pizze kod kuće.
Kako napominje, recept je prilagođen za pripremu kod kuće, u
običnom četvrtastom limu za pečenje, a količina je dovoljna za
četiri osobe.
Potrebni sastojci
• Maslinovo ili suncokretovo ulje za premazivanje lima za
pečenje
Prvi sloj:
• 60 + 20 dag tijesta za pizzu
• 60-70 dag sira
• 20 dag šunke
• 25 dag šampinjona
• 1 svježa paprika, narezana na kockice
• 5-6 cherry rajčica, narezane na ploškice
• 4 dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice
Drugi sloj:
• 15 dag sira
• 10 dag šunke
• 5 dag vratine
• 5 dag kulena
• 5 dag dimljenog sira
Priprema:
Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili ga kupiti u pekari
ili pizzeriji. Maslinovim uljem premažite lim za pečenje,
uključujući i rubove. Zatim 60 dag tijesta razvucite tako da
prelazi rubove lima za pečenje.
Na razvučeno tijesto stavite sir, a na njega šunku, šampinjone te
narezanu papriku i cherry rajčice. Zatim uzmite 20 dag tijesta te
ga što tanje razvucite preko sastojaka. Tijesto koje prelazi
rubove lima lagano zarolajte bez stiskanja.
Zagrijte pećnicu na 220-250 stupnjeva, a pizzu prije pečenja
lagano izbušite oštricom noža. Rupice neka budu udaljene
otprilike jedan centimetar, nakon toga preko tijesta prelijte
četiri dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice. Pelate ili
koncentrat rajčice možete začiniti s malo soli, papra, peršinom,
šećerom te češnjakom i začinima po izboru.
Nakon toga, pizzu pecite 25 - 35 minuta. Tijekom pečenja polovica
stavljenog umaka od rajčice treba proći kroz rupice u tijestu,
što će osigurati sočnost pizze.
Kada se polovica umaka od rajčice upije, pizzu izvadite iz
pećnice te dodajte sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh
dimljeni sir. Zatim pizzu ponovno zapecite na pet do 10 minuta na
220-250 stupnjeva.
Nakon što je pizza gotova, ostavite je da odstoji pet minuta te
nakon toga poslužite.
Dobar tek!
Izdvojeno
-
Protiv 58-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu policija je podnijela kaznenu prijavu zbog protupravne naplate u pokušaju.
-
Daze je nova aplikacija za slanje poruka namijenjena mlađoj generaciji, a već je stekla iznimnu popularnost među generacijom Z, iako još nije službeno ni dostupna.
-
“Trump je na skupovima gurao pitanje “Živite li bolje danas ili prije četiri godine?”, što je nešto što što rezonira s najvećim brojem glasača i što prosječnog Amerikanca najviše muči u svakodnevnom životu”, zaključuje Luša.
-
Podržite ovu simpatičnu akciju. U petak, 8. studenog, poklonite nekome knjigu. Možete je donirati primjerice Gradskoj knjižnici Zadar, čitaonici na Stanovima, staračkom domu, zadarskim korisnicima prenoćišta Sv. Vinko Paulski, ili pak donesite slikovnice na Pedijatriju...
Reci što misliš!