Kultura

#obavijest

U Citadelu stigao zbornik Doba (dez)integracije: društveno-političke strukture anžuvinskog doba

U Citadelu stigao zbornik Doba (dez)integracije: društveno-političke strukture anžuvinskog doba
UNIZD

Doba (dez)integracije: društveno-političke strukture anžuvinskog doba zbornik je radova koji okuplja 10 radova usmjerenih na razdoblje 14. stoljeća, odnosno na razdoblje vladavine anžuvinske dinastije.

Radovi su (osim jednog) konačni plod projekta Anžuvinski archiregnum u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 14. stoljeću: pogled s periferije, financiranog od strane HRZZ-a, i u tom kontekstu radovi podlogu imaju u iscrpnim istraživanjima provedenima u protekle četiri godine.

Svojevrsna preteča ovom zborniku je zbornik radova Zadarski mir: prekretnica anžuvinskog doba, no radovi okupljeni u ovom zborniku gradeći i na rezultatima dotičnog zbornika ipak predstavljaju novinu zbog toga jer kao nit vodilju imaju sagledavanje odnosa centra (kraljevskog dvora) s jednom periferijom kraljevstva, pritom pristup utemeljujući u spoznajama koje nude sociološki teorijski okvir koji razmatraju odnose centra i periferije, kao i s osloncem na suvremene historiografske rezultate pojedinih nacionalnih historiografija koje proučavaju anžuvinski Archiregnum na prostoru srednjoistočne i jugoistočne Europe, što do sada vrlo često nije bio slučaj.

Knjiga se može kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadeli te preko web shop-a po cijeni od 35 €.


Reci što misliš!