Lifestyle

#savjeti

Nije svejedno ni koju sol koristite. Kako izabrati najbolju?

Nije svejedno ni koju sol koristite. Kako izabrati najbolju?
Ilustracija

Sol je esencijalni mineral i važna je za funkcioniranje vašeg tijela. Umjerenost je ključ zdravog načina života, a sol nije iznimka.

Sol se sastoji od natrijevog klorida. Vadi se iz mora, slanih jezera te iz velikih skupina stijena.

Postoje rudnici soli u mnogim zemljama diljem svijeta gdje se iskapa ionizirana sol – ili kuhinjska sol – kako je mi poznajemo, navodi Real Simple.

Odrasle osobe obično trebaju 2300 miligrama natrija svaki dan. Neki možda žele smanjiti potrošnju natrija i/ili povećati “unos mikronutrijenata drugih elemenata kupnjom raznih vrsta soli, uključujući jodiranu sol”, rekla je dijetetičarka Jennifer Weis.

Morska sol

Morska sol dolazi iz isparene morske vode ili iz vode u slanim jezerima; budući da se obrađuje manje od jodirane soli, zadržava dodatne minerale.

Gruba morska sol sadrži oko 1560 miligrama natrija po žličici, a može sadržavati i tragove kalija, željeza i cinka, kaže Weis.

Himalajska sol

Još jedna zdrava zamjena za kuhinjsku sol je himalajska sol.

Zrna su veća, pa vam neće trebati toliko za aromatiziranje hrane. Weis objašnjava da “sadrži više kalcija, kalija, magnezija i željeza (u tragovima), a manje natrija nego li kuhinjska sol.”

Sadržaj natrija u himalajskoj soli je oko 2200 miligrama natrija po žličici.

Košer sol

Kao vrsta morske soli, košer sol je krupnija od jodirane soli, što ju čini idealnom alternativom za kuhanje i začinjanje mesa. Gruba košer sol sadrži oko 1240 miligrama natrija po žličici, slično kuhinjskoj soli.

Ovisno o vašim osobnim preferencijama i prehrambenim ograničenjima, ove bi soli mogle biti najbolja zamjena za kuhinjsku sol.


Reci što misliš!