Lifestyle

#kužina

Koja količina soli je potrebna za pripremu kiselog kupusa?

Koja količina soli je potrebna za pripremu kiselog kupusa?
Thinkstock

U bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa stane 65 litara otopine, za što je potrebno otprilike 2,6 kg soli. U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, ulijeva se voda u bačvu. Postupak se ponavlja dok se bačva ne napuni.

Sezona pripreme zimnice je počela, a pozornost je bitno obratiti i na soljenje, u nadi da već imate potrebno posuđe i odgovarajuće uvjete za skladištenje i kiseljenje kupusa.

Zašto je kiseli kupus “super hrana”?

Tijekom hladnijeg vremena i sezone kruženja viroza, kiseli kupus je pravi izbor u prehrani, jer je pun vitamina C, ali i minerala.Također podržava rad probavnog sustava i ubrzava metabolizam, no ovdje ćemo stati jer nam je fokus na kuhinji, odnosno soli koju je potrebno dodati za najbolji okus i trajnost.

Koliko soli je dovoljno?

Ako se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmjeriti 200 g soli i staviti je u toplu vodu te miješati dok se ne otopi. Na taj način se dobije 4% otopina soli, a ako je posuda manja potrebno je prilagoditi količinu tom omjeru. (0,04 x broj litara)

U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, ulijeva se voda u bačvu. Postupak se ponavlja dok se bačva ne napuni.

Prema informacijama sa stranice agroinfoneta, u bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa stane 65 litara otopine, za što je potrebno 2,6 kg soli, prenosi Danas.rs.

Stručnjaci prilikom kiseljenja kupusa ne preporučuju dodavanje ukupne količine soli u vodu odjednom, jer se ne dobiva homogena tekućina.

Na kraju ističemo da kupus treba držati pod vodom, a možete koristiti i prekrižene letvice.


Reci što misliš!