Lifestyle

A’therapie

Emocionalno – socijalna priprema za školu kroz radionice - prijave u tijeku

Emocionalno – socijalna priprema za školu kroz radionice - prijave u tijeku
Vcz

A’therapie, prvi Art terapijski centar u Hrvatskoj u suradnji sa Centrom NiNatal organizira jedinstven ciklus radionica kreativnog odrastanja pod nazivom Put do ŠKOLE, namijenjen je djeci od 5 do 7 godina kao emocionalno – socijalna priprema za školu.

Dok će djeca koja su krenula u školu dobiti  priliku da razvijaju svoju psihološku otpornost za što kvalitetnije dane u školskim klupama. 

Sve više djece ima odgođen polazak u prvi razred, imaju problema s prepoznavanjem i verbaliziranjem svojih emocija. Ako im se dogodilo nešto traumatično  to može dovesti do ozbiljnijih problema ako ih dijete  ne procesira i ne prihvati. Odnosi se i na traumatične situacije u vidu smrti bliske osobe, nesreće, razvoda roditelja, ali i bezazlenije situacije koje djeca mogu doživjeti kao stresne: odvajanje pri polasku u vrtić ili školu, rođenje sestre ili brata, ljubomora, neprihvaćenost u grupi vršnjaka, .. Nerazriješena emocionalna stanja kod djece mogu dovesti do tikova, regresije u ponašanju (npr. ponovno  mokrenje, ..), intenzivnih strahova, anksioznosti i depresije.

Kroz ciklus radionica Put do ŠKOLE  cilj  je postići: prepoznavanje i imenovanje emocija, naučiti  samoregulaciju, povećati samopouzdanje,  poboljšati  komunikaciju, potaknuti suradnju i empatiju.

Prvi ciklus je na temu osjećaja, a sastoji se od tri radionice ( Raznobojni osjećaji, Bjesomirko, Strahojed ); Drugu ciklus je na temu samopouzdanja i također se sastoji od tri radionice ( Sigurno  mjesto, Vrline, Labirint ); Treći ciklus namijenjen je empatiji i socijalizaciji i uključuje posljednje tri radionice za djecu ( Sličnosti i razlike, Što sve.., Mali Meštar ). Ciklus završavamo radionicom podrške za roditelje pod nazivom Recept za sreću.

Radionice će se odvijati ponedjeljkom od 17:00 – 17.45. tri prva ponedjeljka u mjesecu, dakle tri radionice mjesečno. Program je podijeljen u tri ciklusa, svaki pojedini ciklus sastoji se od tri radionice, sveukupno  9 radionica. Radionice se odvijaju u trajanju od 45 minuta. Maksimalan broj polaznika po grupi je deset. Deseta radionica Recept za sreću  namijenjena je roditeljima jer savjetodavni rad s djecom uvijek uključuje rad s obitelji.

Djeca će na nježan i siguran način kroz igru stići do uspješnog upisa u prvi razred, dok će djeca koja su upisala prvi razred ojačati svoje emocionalno-socijalne kompetencije. U radu se koriste metode bazirane na simboličkom izražavanju, kojima djeca kroz igru ​​i crtanje prepoznaju svoje osjećaje, istražuju ih, razumiju i integriraju.  Radionice se temelje na načelima art terapije, a koriste i elemente ostalih kreativnih terapija (muzikoterapije, dramaterapije, terapije plesom i pokretom).

Voditeljica radionica je mag.prim.educ. Magdalena Rubeša, univ. spec. art. therap. koja ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i jedina je sveučilišna specijalistica art terapije u Dalmaciji.

Upisi su otvoreni do 30.09., a radionice kreću 7.10. – 16.12.  na adresi Benkovačka cesta 25.

 


Reci što misliš!