savjetnik
Ako imate više od 50 godina, u kavu biste uvijek trebali dodati ovaj sastojak
Utjecaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šalica kave dnevno od preporučene doze.
U konzumiranju svih vrsta namirnica pa tako i kave treba imati mjeru kako se ne bi pojavili potencijalni štetni učinci.
Dr. Pamela Peeke naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se prehranom to može poboljšati.
Ona smatra da u kavu treba dodavati cimet, a u slana jela kurkumu.
“Kurkuma jača imunitet i smanjuje upalne procese u zglobovima,” objasnila je.
Kurkuma se s razlogom naziva i “kraljicom začina,” a može pozitivno utjecati na očuvanje kognitivnih funkcija, piše Krstarica.
Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi, lošeg kolesterola i triglicerida.
“Cimet ima protuupalno i antimikrobno djelovanje. Održava razinu šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način sprečava nagle skokove ili padove šećera i poboljšava osjetljivost organizma na inzulin,” naglasila je dr. Peeke.
Izdvojeno
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
-
Svi koji imaju slab sluh, ali ne nose slušni aparat, trebali bi razmisliti još jednom jer je utvrđeno da pomaže ljudima da žive dulje, prema Sveučilištu Južne Kalifornije (USC).
Reci što misliš!