Lifestyle

Jagode za manji rizik od srčanih bolesti

Jagode za manji rizik od srčanih bolesti
Duško Jaramaz/Pixsell

Angažirali su 62 sudionika u dobi od 20 do 60 godina da sudjeluju u eksperimentu koji je pratio kako voće utječe na rizik od bolesti.

Na konferenciji Nutrition 2024, održanoj u SAD-u, stručnjaci sa Sveučilišta Illinois Institute of Technology predstavili su rezultate svoje nedavne studije.

Angažirali su 62 sudionika u dobi od 20 do 60 godina da sudjeluju u eksperimentu koji je pratio kako voće utječe na rizik od bolesti.

Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, od kojih je jedna svaki dan dobivala šaku jagoda kao desert, a druga nije. Sudionici koji su konzumirali jagode pokazali su poboljšanu funkciju endotela – stanica koje oblažu unutrašnjost srca. Endotel je odgovoran za krvni tlak i sposobnost srca da se steže.

“Stanje njihovih krvnih i limfnih žila osjetno se poboljšalo. To je potvrđeno nizom testova”, naveli su znanstvenici u zaključku.

Jagode sadrže vlakna, antioksidanse, folate i vitamin C, a osim što pospješuju zdravlje srca, jačaju imunitet i sprječavaju zatvor.


Reci što misliš!