Jagode za manji rizik od srčanih bolesti
Angažirali su 62 sudionika u dobi od 20 do 60 godina da sudjeluju u eksperimentu koji je pratio kako voće utječe na rizik od bolesti.
Na konferenciji Nutrition 2024, održanoj u SAD-u, stručnjaci sa Sveučilišta Illinois Institute of Technology predstavili su rezultate svoje nedavne studije.
Angažirali su 62 sudionika u dobi od 20 do 60 godina da sudjeluju u eksperimentu koji je pratio kako voće utječe na rizik od bolesti.
Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, od kojih je jedna svaki dan dobivala šaku jagoda kao desert, a druga nije. Sudionici koji su konzumirali jagode pokazali su poboljšanu funkciju endotela – stanica koje oblažu unutrašnjost srca. Endotel je odgovoran za krvni tlak i sposobnost srca da se steže.
“Stanje njihovih krvnih i limfnih žila osjetno se poboljšalo. To je potvrđeno nizom testova”, naveli su znanstvenici u zaključku.
Jagode sadrže vlakna, antioksidanse, folate i vitamin C, a osim što pospješuju zdravlje srca, jačaju imunitet i sprječavaju zatvor.
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Reci što misliš!