ordinacija
Četiri važna “K”: Ovi začini pomoći će očuvati zdravlje probave
Zdrava probava važna je za naše mentalno i fizičko zdravlje, a za njezin pravilan rad mogu pomoć ovi začini
Brojne su studije pokazale povezanost zdravih crijeva i probave sa cjelokupnim zdravljem. Naša crijeva su jako povezana i s mentalnim zdravljem pa je važno postići ravnotežu u gastroenterološkom sustavu, piše ordinacija.hr.Jedan od načina kako to postići je prehrana. Osim biranja zdravih, neprerađenih namirnica, da bi hrana bila ukusniija možemo dodati puno zdravih začina, od kojih se neki koriste već tisućama godina. Dr. Kanchan Koya, donosi i popis najzdravijih za probavu.
1. Komorač
Ovaj začin poboljšava probavu i proizvodnju enzima probave. Obiluje kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom. Komorač sadrži i niz antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno.
Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama. Možete sjemenke komorača jednostavno dodati toploj vodi i piti napitak svakoga dana.
2. Kumin
Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogo čemu pomaže tijelu ali i djeluje kao zaštita imunološkog sustava. Ove se sjemenke koriste tradicionalno za dobru probavu, stimuliraju lučenje probavnih enzima te imaju sposobnost opuštanja mišića probavnog sustava i sprečavaju grčeve te olakšavaju proces probave, posebno masne hrane.
3. Kurkuma
Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i kontinuirano pokazuje pozitivan utjecaj na različita oboljenja. Uz sve svoje dobrobiti, podržava i zdravlje probave te sprečava upalne procese. Kako bi kurkumin bolje djelovao, koristite ga i uz malo crnog papra.
4. Klinčić
I ovaj začin ima jaka protuupalna svojstva koja će čuvati zdravlje probave pa ga koristite što češće. Klinčić odlično oplemenjuje mesna pečenja, rižu, grah, marinade, ukiseljeno povrće, umake, juhe…
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Reci što misliš!