Lifestyle

putovanja

Vrnik je jedan od najljepših otočića na Jadranu koji izgleda kao s razglednice!

Vrnik je jedan od najljepših otočića na Jadranu koji izgleda kao s razglednice!
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Ako ste i vi jedni od onih ‘putnika’ koji svake ljetne sezone tragaju za skrivenim otočićima i lokacijama koje su kao stvorene za potpuni mir i odmak od užurbanog načina života, a u isto vrijeme izbjegavate glasne, turistima napučene lokacije, tada ste vrlo vjerojatno čuli za maleni jadranski otočić koji glasi kao jedan od uvjerljivo najljepših – čarobni Vrnik, a koji definitivno morate posjetiti prije no što ga otkriju horde turista!

Vrnik je maleni otočić koji je svoje mjesto pronašao u prekrasnom korčulanskom arhipelagu i unatoč tome što na njemu nema automobila, ceste niti prave trgovine, ovaj intrigantni otok kamenog blaga, prekrasnih plaža i prilično novootvorene umjetničke galerije, jedini je još uvijek naseljeni otok u arhipelagu. Dobro građene kuće na otočiću svjedoče o stoljetnom zanatu ovdašnjih stanovnika kojih je u 20. stoljeću bilo gotovo 200, a mahom su to bili klesari i kipari koji su upravo na Vrniku obavljaju jedan od najvažnijih korčulanskih obrta čiji ostaci i danas svjedoče o bogatoj povijesti ovog prekrasnog mjesta. Ipak, Vrnik je danas najatraktivniji zbog svojih osamljenih plaža i kristalno čistog mora koje izgleda doslovce kao s razglednice i koje baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tako je prekrasni Vrnik nakon mnogo godina oživio pojavom turizma u poslijeratnom razdoblju zbog kojeg je ovaj divan otočić pretvoren u utočište za kuće za odmor, za sve one koji žele pobjeći od korčulanske vreve tijekom ljeta. No, iako sve popularniji, Vrnik je još uvijek poprilično tih otočić koji na trenutke oživi isključivo ljeti, dok maleni broj posjetitelja hrli kako bi uživao u jedinstvenom šarmu ovog prekrasnog otočića.

 


Reci što misliš!