zdravi i fit
Nutricionist: Ako želite vitku liniju, izbjegavajte dva popularna umaka
Ljeto je već počelo, a s njim i okupljanja na otvorenom, roštiljanja i piknici. Iako su razni prilozi i umaci, kao što je primjerice kečap, glavne namirnice na takvim događanjima, često sadrže skrivene šećere koji mogu usporiti mršavljenje i negativno utjecati na cjelokupno zdravlje.
Također, mogu sadržavati iznenađujuću količinu dodanih šećera, istaknuo je nutricionist, dijetetičar i liječnik dr. Rimas Geiga. Upozorio je na dva takva popularna umaka.
1. BBQ umak
BBQ umak mnogima je omiljen zbog svog bogatog okusa, no može sadržavati veliku količinu šećera. Dr. Geiga objašnjava da veliki dio tog šećera dolazi od visoko fruktoznog kukuruznog sirupa. Pretjerana konzumacija povezana je s debljanjem i povećanim rizikom od razvoja kroničnih stanja poput dijabetesa i bolesti srca, stoga je umjerenost ključna, piše Index.
Nutricionist predlaže da potražimo umake za roštilj s oznakom “s niskim sadržajem šećera”, “bez šećera” ili da ih napravimo sami.
2. Kečap
“Kečap može sadržavati čak žličicu šećera u samo 15 mililitara”, upozorava dr. Geiga za SheFinds. Ističe da veliki dio tog šećera dolazi od kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i drugih zaslađivača, što doprinosi unosu nepotrebnih kalorija i šećera u naše obroke.
Ti dodani šećeri ne utječu samo na naš struk, već predstavljaju i rizike za zdravlje zubi te mogu povećati razinu šećera u krvi. Nutricionist preporučuje opcije s niskim udjelom dodanog šećera ili bez šećera, koje sadrže prirodne zaslađivače poput stevije ili eritritola. Druga je mogućnost da napravimo vlastiti kečap od svježih rajčica, octa i začina.
Izdvojeno
-
Trebaju li Zadru susreti i paneli koji okupljaju inspirativne žene? Veliko DA! Konferencija Inspire Her održana u petak poslijepodne u atriju Kneževe palače bila je pun pogodak.
-
U skopu Festivala stripa "Zbirka 74", održani su razgovor i predstavljanje rada autora Korine Hunjak i Antonia Filipovića.
-
Ne možemo odoljeti, moramo podijeliti reel koji opisuje "Stvari koje imaju smisla u ovoj školi". Svi bivši i budući učenici zadarske gimnazije Franje Petrića znane i samo kao MIOC odmah će prasnuti u smijeh.
-
Martin Wagner, biolog koji proučava izloženost plastici na Norveškom sveučilištu za znanost i tehnologiju, rekao je da više temperature olakšavaju ispiranje kemikalija i oslobađanje mikroplastike.
Reci što misliš!