zdravi i fit
Nutricionist: Ako želite vitku liniju, izbjegavajte dva popularna umaka
Ljeto je već počelo, a s njim i okupljanja na otvorenom, roštiljanja i piknici. Iako su razni prilozi i umaci, kao što je primjerice kečap, glavne namirnice na takvim događanjima, često sadrže skrivene šećere koji mogu usporiti mršavljenje i negativno utjecati na cjelokupno zdravlje.
Također, mogu sadržavati iznenađujuću količinu dodanih šećera, istaknuo je nutricionist, dijetetičar i liječnik dr. Rimas Geiga. Upozorio je na dva takva popularna umaka.
1. BBQ umak
BBQ umak mnogima je omiljen zbog svog bogatog okusa, no može sadržavati veliku količinu šećera. Dr. Geiga objašnjava da veliki dio tog šećera dolazi od visoko fruktoznog kukuruznog sirupa. Pretjerana konzumacija povezana je s debljanjem i povećanim rizikom od razvoja kroničnih stanja poput dijabetesa i bolesti srca, stoga je umjerenost ključna, piše Index.
Nutricionist predlaže da potražimo umake za roštilj s oznakom “s niskim sadržajem šećera”, “bez šećera” ili da ih napravimo sami.
2. Kečap
“Kečap može sadržavati čak žličicu šećera u samo 15 mililitara”, upozorava dr. Geiga za SheFinds. Ističe da veliki dio tog šećera dolazi od kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i drugih zaslađivača, što doprinosi unosu nepotrebnih kalorija i šećera u naše obroke.
Ti dodani šećeri ne utječu samo na naš struk, već predstavljaju i rizike za zdravlje zubi te mogu povećati razinu šećera u krvi. Nutricionist preporučuje opcije s niskim udjelom dodanog šećera ili bez šećera, koje sadrže prirodne zaslađivače poput stevije ili eritritola. Druga je mogućnost da napravimo vlastiti kečap od svježih rajčica, octa i začina.
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Reci što misliš!