Lifestyle

dermatologija

Promjene i brazde na noktima smatrajte ozbiljno

Promjene i brazde na noktima smatrajte ozbiljno

Okomite ili vodoravne brazde na noktima ruku ili nogu mogu imati vrlo različite uzroke.

Obično su bezopasni i ne zahtijevaju liječenje, ali svejedno mogu otkriti puno o vašem zdravlju.

Vertikalne brazde na noktu

“Okomiti utori su brazde koje se protežu od vrha nokta do kutikule. Ponekad se nazivaju uzdužnim prugama ili trakama i u većini su slučajeva bezopasni, kaže dr. Ko-Ming Chen, dermatolog i dermatohistolog u Düsseldorfu.

U razgovoru za njemački portal stylebook.de, dr. Ko-Ming Chen pojašnjava kako su istraživanja pokazala da su male okomite brazde na noktima česte kod starijih osoba. Vjerojatno zbog usporavanja izmjene stanica. To se događa kada nove stanice kože proizvedene ispod površine kože zauzmu mjesto mrtvih stanica na površini.

“Ako primijetite druge simptome, kao što su promjene u strukturi nokta, to može ukazivati na bolest. Ako brazde izgledaju poput brusnog papira, lomljive su ili se čak okrhću, to može ukazivati na trahionihiju (distrofiju dvadeset noktiju). I stoga se treba liječiti medicinski”, savjetuje dr. Chen.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza također može uzrokovati okomite brazde i promjene na vašim noktima, čineći ih konkavnima ili u obliku žlice. Takav se nedostatak obično može nadoknaditi uzimanjem dodatka željeza.

Horizontalne brazde na noktu

Duboke vodoravne brazde, koje se nazivaju i Beauove linije, obično ukazuju na bolest. To može zaustaviti rast nokta dok se ne liječi osnovno stanje.

“Budući da su horizontalne brazde često simptomi ozbiljne bolesti, uvijek ih treba odmah pregledati liječnik”, upozorava dr. Chen.

Mogu ukazivati na akutnu, ozbiljnu bolest bubrega. Također mogu biti simptomi nedostatka cinka, neliječenog dijabetesa, paratireoidne ili respiratorne bolesti, zaušnjaka, sifilisa ili prisutni tijekom kemoterapije.

Obrada utora na noktima

“Budući da su brazde na noktima često znak drugih zdravstvenih problema, liječenje je usmjereno na temeljni uzrok promjena na vašim noktima”, kaže dr. Chen.

Ako ste npr. razvili Beauove bore zbog dijabetesa, uspješna kontrola šećera u krvi može smanjiti brazde. Liječenje stanja kože kao što je ekcem može uključivati hidrataciju ruku kako bi se ublažili simptomi ekcema. Ako je uzrok nedostatak minerala ili vitamina, možda će vam se savjetovati da promijenite svoju prehranu ili uzimate dodatke prehrani kako biste poboljšali svoje razine.

Shvatite ozbiljno promjene na noktima

Sve promjene, osobito ozljede noktiju, trebate shvatiti ozbiljno. Ozljeda može uzrokovati stvaranje crvenih ili smeđih mrlja ispod noktiju. Ako primijetite tamnosmeđe, crne ili crvene promjene boje ispod noktiju, a niste pretrpjeli ozljedu nokta, to može biti simptom ozbiljnijeg stanja poput endokarditisa ili melanoma.

Ako imate bilo kakve ozljede, posjetite liječnika

Trebali biste posjetiti liječnika što je prije moguće ako ozljeda uključuje čist ili neravan rez kroz nokat. Osim toga, ako je nokat zgnječen ili potrgan ili ako je došlo do krvarenja ispod nokta.

Medicinska dijagnoza

Tijekom pregleda kod liječnika, vaš dermatolog ili liječnik primarne zdravstvene zaštite pregledat će vam nokte i pitati vas o svim drugim simptomima. Također može naručiti pretrage urina i krvi ako sumnja na bubrežnu bolest, dijabetes ili nedostatke u prehrani. Ako se čini da su utori rezultat stanja kože, uspostavit će se plan liječenja. Ako je uzrok simptoma nejasan, vaš liječnik može uzeti neke uzorke noktiju. Zatim se ispituju u laboratoriju na znakove infekcije, rekao je dr. Dr. Ko-Ming Chen, piše Fenix.


Reci što misliš!