Lifestyle

morska opasnost

Pazite se vatrenih crva - njihov je ubod bolan, a počeli su izlaziti na plaže

Pazite se vatrenih crva - njihov je ubod bolan, a počeli su izlaziti na plaže
www.profimedia.hr

"Vatreni crv" uobičajeni je stanovnik našeg Jadrana, no čija populacija posljednjih godina raste. Njihov je ubod bolan, a iz prirodnih, stjenovitih staništa u morskim dubinama ponegdje su počeli izlaziti - na plaže.

Zanimljivo izgleda, ali ovog je stanovnika mora bolje ne dirati. Vatreni crv poznat je po bolnim ubodima.

- Uvijek ga je bilo tu, dugi niz godina, samo što, kako temperature rastu, tako se i njegova populacija povećava i onda češće dolazimo u dodir s tom vrstom, ljudi ne poznaju i može biti problema, kaže dr. sc. Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Sve toplije more pogoduje njihovu razmnožavanju, a na nekim mjestima, najčešće na otocima, njihova je pojava zabilježena i na samim plažama.

- Zašto točno dolazi do tih promjena, izlazaka u plićine, jer do sada se držao dubljih voda, isto gledamo postoje li nekakve veze s mogućnošću hranjenja, kaže izv. prof. dr. sc. Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

- Ako bacite kakvu hranu u more, ako su tu ostaci ribe ili mreža s ribom, gdje on može dosegnuti, on će doći, ističe Kožul.

Vatreni crv sporo se kreće i kupači najčešće na njega nagaze. Najvažnije je ukloniti žarne stanice vodom ili ljepljivom vrpcom te na mjesto uboda nanijeti alkohol.

- Zadnjih par godina nismo imali niti jedan slučaj uboda, spasioci su educirani za pružanje prve pomoći u tom slučaju, ukoliko bude situacija, spasilac zna kako treba reagirati, kaže Ivan Jurić iz Spasilačke službe Crvenog križa Dubrovnik.

Spasioci upozoravaju da se na plažama kriju kudikamo veće opasnosti od vatrenog crva - primjerice, neoprezno izlaganje suncu, osobito za vrijeme toplinskog vala.


Reci što misliš!