Lifestyle

vino i masline

Znate li koji naš otočić nazivaju ‘otokom vina’?

Znate li koji naš otočić nazivaju ‘otokom vina’?
Ilustracija (Žarko BašićPIXSELL)

A ako kojim slučajem još uvijek ne znate kuda ćete se zaputiti ove sezone, predlažemo da umjesto tradicionalnih, razvikanih destinacija, istražite nešto novo i manje poznato; Primjerice, ako ste ljubitelj vina i autentičnog mediteranskog ugođaja, možda je vrijeme da otkrijete otok čarobnu Šoltu – skriveni dragulj Jadrana kojeg s pravom nazivaju ‘otokom vina’.

Šolta, smještena u neposrednoj blizini Splita, možda nije toliko razvikana kao Dubrovnik ili Hvar, ali upravo to je čini posebnom. Ovaj mali, ali šarmantan otok idealno je mjesto za sve one koji traže mir, autentičnost i prekrasnu prirodu. Ovdje ćete pronaći sve što vam je potrebno za savršen odmor: netaknute plaže, slikovite uvale i tradicionalne kamene kuće koje vas vode u neka prošla, davna vremena.

No, jedan od najvažnijih aduta Šolte je njezina bogata vinogradarska tradicija. Otok ima plodno tlo i idealne klimatske uvjete za uzgoj vinove loze, što rezultira vrhunskim vinima koja su cijenjena i izvan granica Hrvatske. Vinarije na Šolti nude jedinstveno iskustvo degustacije vina gdje možete kušati autohtone sorte i uživati u panoramskim pogledima na vinograde i more. Šolta je posebno poznata po svojoj sorti vina zvanoj “Dobričić”, koja je autohtona i jedinstvena za ovaj otok

Osim vina, Šolta nudi i bogatu gastronomsku ponudu. Ovdje možete uživati u tradicionalnim dalmatinskim jelima pripremljenim od svježih lokalnih namirnica. Maslinovo ulje s Šolte je jedno od najboljih u regiji, a otok je također poznat po svom medu i lavandi. Tijekom boravka na Šolti, svakako posjetite slikovita mjesta poput Grohota, Maslinice i Stomorske, gdje možete istražiti bogatu kulturnu baštinu i uživati u opuštenoj atmosferi.

Pa, ako tražite destinaciju koja nudi više od uobičajenog turističkog iskustva, Šolta je pravo mjesto za vas.

 


Reci što misliš!