Lifestyle

gastro

Caramel Affogato je autentična talijanska kava čiji recept za tren možete rekreirati u svojoj kuhinji

Caramel Affogato je autentična talijanska kava čiji recept za tren možete rekreirati u svojoj kuhinji
Facebook Copis

Otkrili smo Caramel Affogato – kavu koja u svom centru sadrži jednu od omiljenih poslastica širom svijeta – sladoled.

Caramel Affogato je jedno od onih zadovoljstava koje vas osvoji već na prvi gutljaj. Slatkoća karamele se sjajno uklapa s osvježavajućim okusom sladoleda od vanilije, dok vrela kava dodaje notu dubine i intenziteta cijeloj kombinaciji. Ova poslastica je idealan izbor za tople ljetne dane kada žudite za nečim osvježavajućim, ali istovremeno bogatim ukusom.

Kada poslužite Caramel Affogato na svojoj terasi ili balkonu, iste sekunde ćete biti premješteni u neki malo više talijanski pejzaž. Recept je vrlo jednostavan. Da biste napravili ovu poslasticu kod kuće, ne treba vam mnogo – samo svjež sladoled od vanilije, karamela i, naravno, espresso. Kada se sve to spoji u jednu čašu, dobivate fuziju autentičnih talijanskih okusa. Topli espresso se polako slijeva preko hladnog sladoleda, stvarajući idealan spoj kontrasta temperatura i tekstura.

Povijest Caramel Affogatoa seže duboko u tradiciju talijanske kuhinje, ali i modernog eksperimentiranja s okusima i teksturama. Ova poslastica, iako jednostavna po sastojcima, ima bogatu priču koja govori o spoju tradicije i kreativnosti. Korijen ove kave leži u tradicionalnoj talijanskoj poslastici poznatoj kao affogato, što u prijevodu znači ‘utopljeno’. Ovaj naziv potiče od načina pripreme – svježi sladoled utopljen je u vruću kavu, stvarajući idealan spoj topline i hladnoće, slatkog i gorkog.

S obzirom na to da Talijani svojim obrocima prilaze s dosta pažnje, postoji određeni način na koji se ova kava pije. Naime, kava se prije serviranja prelije preko sladoleda. Neki više vole koristiti žličicu dok neki umjesto toga polako pijuckaju mješavinu. U Italiji, Affogato se obično služi poslije ručka ili večere.


Reci što misliš!