Lifestyle

sport i prehrana

Veganke pomele konkurenciju na državnom natjecanju u dizanju utega

Veganke pomele konkurenciju na državnom natjecanju u dizanju utega

I Ana Špac i Tihana Majer svojim nevjerojatnim uspjesima potvrđuju spoznaje o prednostima veganske prehrane za sportaše.

U Osijeku je 13. i 14. travnja 2024. održano pojedinačno seniorsko Prvenstvo Hrvatske u dizanju utega. Na natjecanju je nastupilo stotinjak najkvalitetnijih dizača, odnosno dizačica iz 11 klubova.

Studentica socijalne pedagogije i volonterka udruge Prijatelji životinja Ana Špac, dugogodišnja veganka, pomela je konkurenciju i osvojila zlato u čak tri discipline: trzaj, izbačaj i biatlon u kategoriji do 71 kilograma.

Na državnom prvenstvu u kategoriji do 49 kg natjecala se i predstavnica Dizačkog kluba Slavonija i članica reprezentacije Tihana Majer, također dugogodišnja veganka. I ona je osvojila tri zlatne medalje za trzaj, izbačaj i biatlon te je proglašena trećom najboljom dizačicom natjecanja! 

Kao dizačici utega, veganstvo mi pruža nevjerojatnu prednost u mojem sportu. Prebacivanje na biljnu prehranu omogućilo mi je napredak kakav nikada do tada nisam osjetila. Počela sam se brže oporavljati od napornih treninga, moje tijelo počelo se graditi i napokon, nakon mnogo neuspješnih pokušaja, počela sam dobivati na tjelesnoj masi. Postupno sam uspjela na svoje izuzetno mršavo djevojačko tijelo dodati gotovo 20 kg mišićne mase!” izjavila je Ana Špac.

Dodala je da je dizanje utega izuzetno naporan sport, koji zahtjeva maksimalan trud jakosti i brzine tijekom kratkog razdoblja: „U interakciji s drugim dizačima primijetila sam da imam iznadprosječnu razinu energije. Osjećam se dobro znajući da svoje tijelo hranim zdravom hranom koja podržava moje sportske ciljeve tako da mi omogućava maksimalno iskorištavanje potencijala mojega tijela, a još bolje zbog činjenice da moji prehrambeni izbori nisu na račun nečije patnje i uništavanja okoliša.” 

Studentica Ana već se godinama zalaže i za uvođenje veganske opcije u studentskim kantinama u Hrvatskoj. Ponuda hrane u studentskim menzama daleko je od idealne za optimalan razvoj mlade osobe, a kamoli sportaša. Meso, jaja i mliječni proizvodi u sastavu su gotovo svih obroka unatoč konstantnom porastu broja istraživanja koja pokazuju negativan učinak tih namirnica na zdravlje i unatoč potrebama velikoga broja studenata koji, neovisno o načinu prehrane, žele i veganske obroke.

„Ponosna sam na svoj uspjeh i, osim velikome trudu, pripisujem ga i veganskoj prehrani. Ako jedete raznoliko, odnosno što više cjelovitih namirnica, voća, povrća, žitarica i mahunarki, dobit ćete sve što vam treba za život. I više! Ovo se više odnosi na unutarnji mir koji sam pronašla odlučivši prijeći na biljnu prehranu”, izjavila je Tihana Majer.

I Ana Špac i Tihana Majer svojim nevjerojatnim uspjesima potvrđuju spoznaje o prednostima veganske prehrane za sportaše.

O veganskoj prehrani kao tajni uspjeha profesionalnih sportaša govori se sve više, čime je pridonio i hvaljeni dokumentarac The Game Changers. Neki od poznatih sportaša vegana su: Lewis Hamilton, Clarence Kennedy, Demetris Nichols, Scott Jurek, Patrik Baboumian, Hannah Teter, Héctor Bellerín, Nate Diaz, Rich Roll i Tia Blanc. 
 


Reci što misliš!