Lifestyle

Dobra kužina

Recept za savršenu pincu

Recept za savršenu pincu
RTL

Pinca je slatki, aromatični kruh koji se, osobito u primorskim krajevima Hrvatske, priprema za Uskrs. Za pripremu pince postoje brojni recepti koji se razlikuju u tek nekoliko sastojaka, ali najvažnije je da u nju ide puno žumanjaka i citrusi.

Pinca, odnosno sirnica, tradicionalni je slatki kruh bez kojeg mnogi, osobito u primorskim krajevima, ne mogu zamisliti svoje uskršnje stolove.

Karakterizira ju njena iznimno žuta boja zbog puno žumanjaka te aromatičnost koju dobiva od mirisnih citrusa i ruma. Pinca je prilično jednostavna za pripremiti s obzirom na to da je sastojke samo potrebno odjednom pomiješati i umijesiti da bi se dobilo tijesto.

Jedini dio pripreme za koji je potrebno malo više energije je samo miješanje tijesta s obzirom na to da je ono prilično čvrsto i zbijeno, no u tome vam može pomoći i samostojeći mikser.

Recept za savršenu pincu

Ako se i vi ove godine želite okušati u pripremi, donosimo vam odličan recept za pincu:

Sastojci:

– 8 žumanjaka

– 2 cijela jaja

– 250 g šećera

– 250 g maslaca

– 1 kg glatkog brašna

– 200 ml kiselog vrhnja

– 2 vanilin šećera

– 1 i pol kvasac

– 5 čepova ruma

– 2 naranče (kora i sok)

– korica jednog limuna

– 1 jaje za premaz

Priprema:

Za početak, maslac stavite na laganu vatru kako bi se otopio pa, dok se maslac topi, ako sirnicu radite sa svježim kvascem, kvasac pomiješajte s malo tople vode i šećera i ostavite nekoliko minuta da nabubri.

Zatim, sve sastojke pomiješajte, dodajte otopljeni maslac i aktivirani kvasac. Ako koristite suhi kvasac, samo ga dodajte svim drugim sastojcima.

Sve možete u početku miksati mikserom s nastavcima za tijesto dok se sastojci ne sjedine pa onda nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete čvrsto, ali glatko tijesto.

Dobiveno tijesto ostavite na toplom da se diže otprilike tri sata ili dok ne udvostruči volumen. Kada se tijesto udvostručilo, premijesite ga, oblikujte (u jednu veliku pincu ili dvije male), premažite umućenim jajetom, a vrh zarežite nožem.

Stavite na posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže još otprilike sat vremena. Pincu pecite 30 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 160 stupnjeva.

Nakon što je prošlo 30 minuta, temperaturu pojačajte na 180 stupnjeva i pincu pecite dok ne bude gotova odnosno dok ne dobije zlaćanu boju. Kada je pinca pečena, ostavite ju da se ohladi na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko noći pa ju potom narežite i poslužite.

Dobar tek!


Reci što misliš!