Lifestyle

Zdravlje

Vertikalne i horizontalne linije na noktima mogu ukazivati na razne bolesti

Vertikalne i horizontalne linije na noktima mogu ukazivati na razne bolesti

Vertikalne linije na noktima mogu ukazivati na manjak željeza, a ponekad su i znak artritisa. Ako uz brazde postoje i crvene linije na dnu nokta, tad može biti riječ o autoimunoj bolesti, kažu u Klinici Mayo.

Linije na noktima se pojavljuju na više načina. Mogu biti vertikalne ili vodoravne, a znaju se formirati na nekim noktima ili na svima. Razlog njihovog nastanka često je bezazlen i povezan je s godinama života, ali ima situacija kada je potrebno posjetiti liječnika.

Vertikalne linije na noktima

“Linije koje idu od dna nokta do vrha najčešći su oblik nabora na noktima, pojavljuju se kod oko 20 posto odraslih ljudi. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja”, objasnila je američka dermatologinja Ivy Lee.

Kaže kako se naši nokti sastoje uglavnom od keratina, bjelančevina koje se nalaze i u kosi i u vanjskom sloju kože. Nokti se mijenjaju s godinama jer tijelo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje sve više suha, a kosa osjetljivija, prenosi Danas.

“Ako vidite neke druge promjene na noktima, poput cijepanja ili promjene boje, možda bi se trebali konzultirati s liječnikom”, upozorava dr. Lee.

Dodaje kako u rijetkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Recimo, jedan nabor u sredini nokta mogao bi biti znak nedostatka hranjivih sastojaka, poput proteina ili folne kiseline.

S ovom liječnicom slažu se i stručnjaci u Klinici Mayo, ali napominju da, ako uz vertikalne nabore postoje i crvene linije na dnu nokta, tad se možda radi o lupusu – autoimunoj bolesti kod koje imunološki sustav postane hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Vodoravni nabori na noktima

“Ovakvi nabori na noktima su rjeđi, a poznati su i kao Beauove linije. One mogu signalizirati neku bolest ili mogu biti zaostatak stare povrede. Ti nabori nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta u proksimalnom matriksu nokta, najčešće su benigne i nastaju zbog mehaničkih trauma”, objasnila je ova dermatologinja.

“Ponekad, međutim, ukazuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili kronične paronihije (infekcija nabora nokta koja kožu čini natečenom i crvenom), pa svakako pregledajte kožu i vrhove prstiju postoje li znakovi crvenila i osipa”, dodala je i napomenula kako u tom slučaju treba posjetiti dermatologa.

Kaže kako ovakvi nabori na noktima, također, mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primjer, javljaju se kada štitna žlijezda radi previše ili premalo, a to ipak ima utjecaj na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća ili sifilisa, a može ukazivati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dr. Lee savjetuje da posjetite dermatologa ako su vam, uz nabore, nokti postali tanji, listaju se, promijene boju ili im se promijeni oblik, prenosi Reader’s Digest.

Što mogu otkriti promjene na noktima?

– Promijenili su boju – prirodna boja noktiju je ružičasta, ali ako im je površina bijela, to može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme – bolesti jetre, probleme u radu srca, zatajenje bubrega ili dijabetes. Ponekad je bijela boja nokta povezana sa starošću.

Žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na bolesti dišnog sustava, poput kroničnog bronhitisa, a mogu povezivati i s oticanjem ruku, piše Mayo Clinic.

– Imaju udubljenje – vodoravno udubljenje pojavljuje se kada nokti neko vrijeme ne rastu (kod povrede ili bolesti). Ali, može nastati i ako se radi o nekontroliranom dijabetesu, kod bolesti perifernih krvnih sudova ili ako je temperatura tijela jako povišena (kod upale pluća, šarlaha, boginja, itd.). Takve linije ponekad su znak nedostatka cinka u tijelu.

– Listaju se – moglo bi se raditi o poremećaju rada štitne žlijezde, odnosno razina hormona u tijelu nije pravilna. Ponekad su nokti krhki ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili kod psorijaze. Zna se dogoditi da se listaju kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neke lijekove…

– Savijaju se prema van – zovu ih i “žlica” noktima. Vrlo su mekani i ivice im se izvijaju prema van. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilnog rada jetre uzrokovanog hemohromatozom (tijelo apsorbira previše željeza iz hrane i nastaje njegov višak u tijelu). Ovakvi nokti ponekad su povezani s bolestima srca i usporenim radom štitnjače.

– Imaju rupice (puno malih udubljenja) – mogu signalizirati bolesti vezivnog tkiva kao i autoimunu bolest koja uzrokuje gubitak kose. Ovakve nokte često imaju ljudi koji boluju od psorijaze.

– Pojavile su se bijele točkice – to može biti uzrokovano mjehurićima ispod noktiju ili povredama, ali i nedostatkom cinka ili B vitamina.

– Imaju smeđe ili crne linije – ovo ne treba nikako ignorirati jer crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma – vrste tumora koji zahvaća kožu, a rano otkrivanje spašava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na neki antibiotik.


Reci što misliš!