Lifestyle

Zdravlje

Uzrok, simptomi i kada zbog kratkoročnog pamćenja morate u liječnika

Uzrok, simptomi i kada zbog kratkoročnog pamćenja morate u liječnika

Loše kratkoročno pamćenje može ozbiljno utjecati na kvalitetu života, ali postoje načini kako ga poboljšati.

Loše kratkoročno pamćenje manifestira se kroz poteškoće s prisjećanjem nečega što je naučeno tek nedavno, poput tuđih imena, a može se prepoznati i po gubitku stvari te poteškoćama s razumijevanjem trenutačnih događaja i zadataka.

Neki od razloga za loše kratkoročno pamćenje mogu biti stres, umor, starenje te određena medicinska stanja.

Kratkoročno pamćenje je sposobnost našeg mozga da zadrži informacije koje smo tek zaprimili i to na razdoblje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Većinu tih, tek zaprimljenih, informacija mozak će zaboraviti, ali neke će ipak pohraniti u dugoročno pamćenje.

Stoga, sasvim je normalno da povremeno zaboravite neku informaciju.

Simptomi kratkoročnog pamćenja

Simptomi lošeg kratkoročnog pamćenja su učestalo zaboravljanje gdje ste ostavili neke stvari, postavljanje istih pitanja iznova, zaboravljanje nedavnih događaja te zaboravljanje nečega što ste nedavno vidjeli, čuli ili pročitali.

Također, može vam se dogoditi i da teško shvaćate neke trenutačne zadatke zbog nemogućnosti zadržavanja relevantnih informacija u kratkoročnom pamćenju.

Recimo, ako vam se netko predstavi, ali za nekoliko minuta već zaboravite njegovo ime ili s vremena na vrijeme zaboravite kupiti određenu namirnicu koja vam treba, to nije ništa strašno i događa se svima.

No, ako vam se takve situacije događaju iznimno često te izazivaju zbunjenost i utječu na vaš svakodnevni život, to bi moglo značiti da imate loše kratkoročno pamćenje.

Uzroci lošeg kratkoročnog pamćenja

Uzroci lošeg kratkoročnog pamćenja su:

– starenje

– stres, anksioznost ili depresija

– PTSP

– Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest

– tumor na mozgu

– ozljede glave poput potresa mozga

– ugrušci ili krvarenje u mozgu

– nedostatak vitamina B12 

– prekomjerna konzumacija alkohola i loš način života

– manjak sna

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite da je vaše kratkoročno pamćenje postalo lošije ili da se s vremenom pogoršava te da utječe na vaš svakodnevni život, najbolje je da posjetite liječnika koji će potom otkriti uzrok ovog stanja te preporučiti adekvatnu terapiju.

Liječnik će, na početku, s vama prvo porazgovarati te vam postaviti nekoliko osnovnih pitanja kao što su:

– jeste li nedavno pretrpjeli ozljedu glave

– koristite li neke lijekove

– kakav je vaš način života

– konzumirate li alkohol

– kako se osjećate

– kakva je kvaliteta vašeg sna

Uz ova pitanja, liječnik će vas pitati i nekoliko onih jednostavnih poput koji je danas dan, gdje živite i kako se zovete te će vas potaknuti da pričate o nedavnim događajima.

Nakon njegove procjene, uputit će vas određenim specijalistima poput neurologa, psihijatra i sličnima za koje smatra da će vam najbolje pomoći u rješavanju vašeg problema.

Kako poboljšati kratkoročno pamćenje?

Loše kratkoročno pamćenje liječi se ovisno o uzroku pa može uključivati operaciju, kemoterapije, razne lijekove i suplemente te kognitivne terapije.

No, ako je uzrok lošeg kratkoročnog pamćenja demencija, za to lijek nažalost ne postoji. Iako se gubitak pamćenja zbog ovih razloga ne može zaustaviti, odnosno izliječiti, može se usporiti.

Za usporavanje gubitka pamćenja dobro je:

– rješavanje križaljki

– slaganje puzzli i kocki

– redovito vježbanje i kretanje

– barem osam sati sna

– cjelovita prehrana

Zaključak

Kratkoročno pamćenje je sposobnost našeg mozga da, na nekoliko minuta, zadrži informacije koje smo tek zaprimili.

Sasvim je normalno da te informacije ponekad zaboravite, ali ako se to događa često i utječe na kvalitetu vašeg života, radi se o lošem kratkoročnom pamćenju.

Uzroci toga mogu biti ozljede glave, starenje, demencija, loš način života i slično. Loše kratkoročno pamćenje liječi se ovisno o uzroku, a napredak ovog stanja može se usporiti rješavanjem križaljki, kognitivnim vježbama i zdravim načinom života.


Reci što misliš!