Lifestyle

mentalno zdravlje

Jeste li ikada bili žrtva mobbinga?

Jeste li ikada bili žrtva mobbinga?
pexels.com

Mobbing na poslu predstavlja ozbiljan problem koji utječe ne samo na pojedinca koji je žrtva, već i na radno okruženje i organizaciju u cjelini.

Mobbing se manifestira kroz različite oblike zlostavljanja, uključujući verbalno, psihičko, pa čak i fizičko zlostavljanje, što može rezultirati gubitkom samopouzdanja, depresijom, stresom i drugim psihičkim i fizičkim simptomima​, piše Večernji list.

Žrtve mobbinga često se suočavaju s različitim fazama kroz koje prolaze, od negiranja situacije, preko depresije, do prihvaćanja situacije.

Važno je prepoznati simptome i faze mobbinga kako bi se moglo pravovremeno reagirati i potražiti pomoć.

Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazuje da je čak 20% samoubojstava izravno ili neizravno povezano s problemima na radnom mjestu, što ukazuje na ozbiljnost problema, donosi Kreni zdravo.

Osobe koje vrše mobbing često su osobe s niskim samopouzdanjem koje kao obrambeni mehanizam koriste zlostavljanje drugih, i mogu biti prepoznate po određenom obrascu ponašanja. Oni često zlostavljaju druge kako bi se osjećali bolje u vezi sa sobom ili kako bi skrenuli pažnju na sebe​, prenosi N1.

Ako se nađete u situaciji mobbinga, važno je da zadržite dokaze o zlostavljanju, uključujući pisane tragove poput e-mailova, poruka ili bilješki o incidentima.

Također, važno je obratiti se nadležnim osobama unutar organizacije, kao i vanjskim tijelima ako je potrebno. U Hrvatskoj, zakonodavstvo pruža određenu zaštitu žrtvama mobbinga, ali specifični zakon koji regulira mobbing još uvijek ne postoji.

Umjesto toga, mobbing se tretira kroz različite zakone, uključujući one o radu, diskriminaciji i zaštiti dostojanstva na radnom mjestu, piše ARZ.

Borba protiv mobbinga zahtijeva strpljenje i odlučnost. Ako se osjećate kao žrtva, važno je da znate kako i gdje potražiti pomoć, te da razumijete da niste sami u svojoj borbi.

Pronalaženje rješenja često može značiti i traženje nove radne sredine gdje će vaša prava i dostojanstvo biti poštovani​, nastavlja ARZ.


Reci što misliš!