Lifestyle

zdravlje

Polipi na maternici: Uzrok, simptomi i liječenje

Polipi na maternici: Uzrok, simptomi i liječenje
pexels.com

Polipi na maternici nastaju na njenoj unutrašnjoj stijenki i uglavnom su benigni. Najčešće se pojavljuju kod žena u menopauzi te kod žena s visokim krvnim tlakom, pretilih žena i onih koje uzimaju hormonsku terapiju s visokom dozom estrogena.

Polipi na maternici su duguljaste ili okrugle izrasline na unutarnjem zidu maternice i najčešće su benigni, ali postoji mogućnost da se pretvore u rak.

Polipi na maternici nastaju zbog pretjeranog rasta endometrijalnog tkiva te se, na sluznicu maternice, pričvršćuju tankom peteljkom.

Veličinom mogu varirati pa tako postoje oni veličine od nekoliko milimetara pa do nekoliko centimetara.

Uzrok polipa na maternici

Polipi na maternici najčešće se pojavljuju kod žena u perimenopauzi i menopauzi, ali su ponekad prisutni i kod mlađih žena.

Također, veća šansa za njihovu pojavu je kod pretilih žena, žena s visokim tlakom (hipertenzija) te žena koje uzimaju hormonske nadomjestke koji uključuju visoke doze estrogena.

Simptomi polipa na maternici

Simptomi polipa na maternici su različiti i često osoba neće prvo pomisliti da se radi o polipima. Upravo zato je i važno odlaziti na redovite ginekološke preglede.

Simptomi su tako:

– neredovite mjesečnice

– obilno menstrualno krvarenje koje nije uobičajeno

– krvarenje između mjesečnica

– krvarenje nakon seksualnih odnosa

– krvarenje nakon menopauze

Ako su polipi prilično veliki (nekoliko centimetara), ponekad mogu uzrokovati tupu bol u donjem dijelu leđa ili abdomenu. Bez obzira na to što su uglavnom benigni, odnosno bezopasni, vrlo je važno da posjetite liječnika ako uočite neke od ovih simptoma jer su vrlo slični kao simptomi raka grlića maternice.

Kako se liječe polipi na maternici?

Liječenje polipa na maternici ovisi o simptomima koji ih uzrokuju te drugim faktorima koji povećavaju rizik od pojave raka maternice.

Ako je žena još uvijek u reproduktivnoj dobi i polipi ne uzrokuju previše simptoma, liječnik će najvjerojatnije pratiti njihov razvoj te ih liječiti tek kada počnu predstavljati opasnost za zdravlje.

No, ako polipi počnu izazivati određene simptome i utjecati na kvalitetu života bit će potrebno njihovo liječenje.

Liječenje polipa na maternici

Polipi na maternici mogu se liječiti na nekoliko načina:

1. Lijekovi

Lijekovi koji sadrže progestin i agoniste hormona koji oslobađaju gonadotropin, mogu smanjiti simptome polipa na maternici. No, važno je naglasiti da lijekovi nisu dugoročno rješenje jer se simptomi počinju vraćati čim ih se prestane uzimati.

2. Histeroskopija

Histeroskopija je kirurško uklanjanje polipa i, tijekom tog postupka, liječnik će upotrijebiti histeroskop kojim će pregledati unutrašnjost maternice, pronaći polipe te ih ukloniti. Ako liječnik smatra da je potrebno, polipe će poslati u laboratorij na pregled kako bi se uvidjelo postoje li znakovi pojave raka.

Otprilike pet posto svih polipa na maternici je kancerogeno.

Dva dana prije histeroskopije ne smijete imati spolne odnose, a neposredno pred sami zahvat ćete trebati napraviti test na trudnoću. Histeroskopija traje između 15 i 30 minuta, a odmah nakon toga odlazite kući i možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Također, moguće je da ćete osjećati blagu bol nalik menstrualnim bolovima te da ćete u idućih desetak dana blago krvariti.

Spolne odnose preporučuje se imati tek nakon iduće menstruacije.

Zaključak

Polipi na maternici su izrasline na unutarnjem zidu maternice i uglavnom su benigni.

Najčešće se pojavljuju kod žena u perimenopauzi i menopauzi, a rizik se povećava kod pretilih žena, žena s visokim tlakom te onih koje uzimaju hormonsku terapiju s visokom razinom estrogena.

Simptomi polipa na maternici se ublažavaju lijekovima, a ako liječnik smatra da je potrebno njihovo uklanjanje, to će učiniti postupkom koji se naziva histeroskopija.


Reci što misliš!