Lifestyle

Zdravlje

Svaki drugi muškarac ne zna prepoznati rak

Svaki drugi muškarac ne zna prepoznati rak
pexels.com

Istraživanje je otkrilo da je 19 posto muškaraca priznalo da nikada u životu nisu provjerili svoje tijelo zbog promjena.

Više od četvrtine (28 posto) muškaraca kaže da je njihova zabrinutost oko raka drastično porasla otkako je kralj Charles objavio da ima rak. No, ispada da malo tko zna na koje bi simptome trebali paziti, javlja Daily Star.

Novo istraživanje, koje je provela privatna medicinska grupa Pall Mall Medical, osim toga, otkrilo je da gotovo jedan od dva muškarca (49 posto) priznao da nije siguran kako provjeriti svoje tijelo kako bi uočio znakove raka, a nevjerojatna tri od deset (30 posto) priznaje da ne provjerava redovito svoje tijelo zbog promjena i abnormalnosti.

Istraživanje je otkrilo da je 19 posto priznalo da nikada u životu nisu provjerili svoje tijelo zbog promjena i abnormalnosti. Kada su u pitanju rutinski pregledi raka prostate, trećina muškaraca starijih od 55 godina (38 posto) priznaje da nisu bili na pregledu više od godinu dana.

Svake godine ima 19,3 milijuna novih slučajeva raka, ali 30 do 50 posto svih vrsta raka može se spriječiti. Istraživanje pokazuje da je više od polovice muškaraca (55 posto) otkrilo da bi željeli imati više znanja o mogućim znakovima raka na koje bi trebali obratiti pozornost, a druga polovica muškaraca (56 posto) izjavila je da bi ranije otišli na pregled ako im se ponudi.

Charlesov rak otkriven je dok su liječnici liječili 75-godišnjeg monarha od povećane prostate, što je dovelo do značajnog povećanja interesa za razumijevanje potencijalnih zdravstvenih rizika i preventivnih mjera.

Rano otkrivanje raka spašava živote

"Naši podaci jasno ukazuju na značajnu promjenu u stavovima muškaraca prema vlastitom zdravlju od vijesti o raku kralja Charlesa. Ova razina angažmana i proaktivnog istraživanja je bez presedana i naglašava snažan utjecaj koji visokoprofilne objave o zdravlju mogu imati na svijest o javnom zdravlju" rekla je dr. Mariyam Malik iz Pall Mall Medicala.

Istraživanje u kojem je ispitano 2 000 ljudi istaknulo je želju za više informacija o ranom otkrivanju, prevenciji i izboru zdravog načina života.

"Ova otkrića sugeriraju da je kraljeva objava djelovala kao poziv na buđenje za muškarce da postanu informiraniji i proaktivniji u upravljanju svojim zdravljem. Međutim, muškarci ne bi trebali čekati alarmantne vijesti kako bi nešto poduzeli", rekla je dr. Malik

"Rano otkrivanje spašava živote i ključno je da svatko odvoji trenutak i pregleda ima li neobičnih promjena u tijelu", istaknula je.

Muškarce se potiče da potraže liječničku pomoć nakon otkrivanja bilo kakvih abnormalnosti i da daju prednost redovitim pregledima u zaštiti od raka i potencijalnih tihih simptoma.

Simptomi raka

"Postoje neki opći simptomi koje kao liječnici smatramo upozorenjima da možda imate rak. Naravno, često se ti vrlo uobičajeni simptomi pokažu bezopasnima, ali ključno je da vas pregleda vaš liječnik opće prakse kako bi se otklonila sumnja na zlokobnu bolest ili ona dijagnosticirala", rekla je nedavno za The Mirror londonska liječnica opće prakse dr. Nisa Aslam.

1. Ozbiljan umor

Umor bez očitog razloga ponekad može biti znak raka.

2. Bol

Vjerojatno nije rak, ali nova i neobjašnjiva bol bilo gdje u vašem tijelu tijekom tri tjedna ili dulje zahtijeva provjeru.

3. Neobjašnjivi gubitak težine

Gubitak pet posto više tjelesne težine bez da ste na dijeti ili da ste promijenili režim prehrane i tjelovježbe može se povezati s rakom.

4. Nova kvržica

Većina je bezopasna, ali treba provjeriti novu ili neobjašnjivu kvržicu bilo gdje na vašem tijelu koja postoji dulje od dva tjedna.


Reci što misliš!