Lifestyle

Dobra kužina

3 jela bez kojih ne možemo zamisliti doček, a ni prvi dan nove godine

3 jela bez kojih ne možemo zamisliti doček, a ni prvi dan nove godine

Ispraćaj stare i doček Nove godine nekada se uvelike razlikovao od današnjeg. Tradicionalne proslave kod kuće u krugu najbližih i u obilju domaće hrane nekada su bile jedini način na koji se slavilo; bez glamura, skupocjenih zalogajčića i gutljaja, bez velike doze šljokica, glazbe i vatrometa.

Danas pak, za mnoge najvažnija noć u godini ne može proći bez izlaska, a pripreme započinju danima unaprijed.

Odaberete li doček provesti kod kuće, na vašem će se svečanom večernjem stolu zasigurno naći neka tradicionalna jela koja povezujemo uz ovaj dan. Ako ste pak na dočeku vani, ista će vas jela dočekati na samu Novu godinu za ručak! Diljem Hrvatske za ovu se prigodu tradicionalno pripremaju francuska salata, sarma i pečeni odojak. Jela su to koja zapravo pripremamo vrlo rijetko, tek nekoliko puta godišnje, ako ne i samo za Novu godinu.

Francuska salata

Francuska salata, popularno zvana samo “francuska“, jelo je koje ili obožavate ili ne može smisliti. Jelo od raznog sitno sjeckanog povrća u kremastoj majonezi koje se poslužuje kao prilog zapravo je vrlo jednostavno. Krumpiri, mrkva, grašak, kiseli krastavci, jaja, te naravno, namirnica koja svake godine potiče žustre rasprave pobornika i protivnika – jabuka, glavne su zvijezde francuske. Mi ju jako volimo, toliko da bismo ju mogli jesti i uz doručak, ručak i večeru!

Sastojci:

400 g zamrznutog graška
400 g kuhanog krumpira
400 g mrkve
300 g kiselih krastavaca
3 tvrdo kuhana jaja
1 zelena jabuka (opcionalno)
400 g majoneze
100 g milerama
1 žlica senfa
sol, papar

Postupak:

Sve povrće, jabuku i jaja očistiti i narezati na sitne kockice.
Skuhati mrkvu i grašak, dobro ocijediti
U zdjeli pomiješati majonezu, mileram, senf i začine, dobro promiješati
Sve sastojke nježno izmiješati
Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi pa poslužiti

Sarma

Jedno od najpopularnijih domaćih zimskih jela definitivno je sarma. Mljeveno meso koje može biti miješano, svinjsko, ali i pureće, mota se u listove kiselog kupusa, te se fine rolice kuhaju u velikom loncu. Obično se naprave velike količine sarme pa je ručak za nekoliko dana spreman unaprijed! najviše ju volimo uz pire krumpir, a Nova Godina u većinu kućanstava nezamisliva je bez ove delicije!

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa po želji
glavica kiselog kupusa
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
1 jaje
100 g riže
100 g suhog dimljenog mesa
1 žličica mljevene paprike
ulje

Postupak:

U velikoj zdjeli pomiješati mljeveno meso, jaje, nasjeckan luk i češnjak, sirovu rižu, sol, papar i mljevenu papriku te sve dobro izmiješati rukama.
Listove kupusa ako su jako kiseli treba isprati u hladnoj vodi te nožem odstraniti tvrde dijelove/žile.
Smjesu mesa oblikovati u valjak i položiti na list kupusa te čvrsto zamotati u sarmicu. Ponoviti dok ne potrošite sve meso.
Dno velike zdjele za kuhanje namastiti uljem, pa prekriti ostacima kupusa koji nisu iskorišteni za motanje sarmica.
Sarmice jednu do druge poslagati u lonac, preliti s vodom da sarme budu potopljene i dodati suho meso i ostatke kiselog kupusa.
Staviti kuhati na srednje jaku vatru.
Sarma će se kuhati 2 do 2 i pol sata, a kada je gotova poslužite ju uz pire krumpir!

Pečena svinjetina

Ako se na novogodišnjem stolu nalazi i pečenje, to će svakako biti odojak, odnosno svinjsko pečeno meso. Stare priče kažu kako se od davnina za doček Nove godine jela svinjetina jer se vjerovalo da donosi novac u obitelj, a osim toga simbolizira i sreću jer je svinja životinja koja “ruje prema naprijed”. Kod pečenog odojka tražimo sočno i meko meso uz hrskavu koricu, a u nastavku donosimo recept s kojim nećete pogriješiti!

Sastojci:

1 kg odojka
ulje za premazivanje
sol
ružmarin, majčina dušica
0,5 l piva

Priprema:

Večer prije pečenja odojak posoliti sa svih strana. Ostaviti u hladnjaku preko noći.
Sat vremena prije pečenja izvaditi odojak iz frižidera i obrisati tekućinu s kože ako se stvorila.
Nožem zarezati kožu na nekoliko mjesta dubine nekoliko milimetara za hrskaviju koricu.
Posudu za pečenje namastiti uljem ili svinjskom masti
Meso staviti da se peče pola sata na 220 C, pa zatim temperaturu smanjiti na 180 C.
Za vrijeme pečenja odojak podlijevati sokom od pečenja i pivom.
Pečeni odojak možete poslužiti uz francusku salatu!


Reci što misliš!