riječ stručnjaka
Ubrzava li kava metabolizam?
Ispijanje kave povezano je s nizom zdravstvenih dobrobiti, uključujući mentalnu bistrinu, pamćenje, antioksidacijsku potporu, izvedbu vježbanja i još mnogo toga.
Svjetski poznati liječniku i istraživač, William Li, dodaje još jedan benefit kavi. Prema njemu, kava je također vrhunski pospješivač metabolizma.
“Kava sadrži nešto što se zove klorogenska kiselina što pospješuje vaš metabolizam, kao i vašu obranu zdravlja”, kaže Li. Što se tiče te specifične obrane zdravlja, pokazalo se da spoj štiti krvožilni sustav i smanjuje upalu.
Ali vratimo se metaboličkom zdravlju: istraživanje je pokazalo da su kava i ekstrakt zrna zelene kave (koji sadrži visoku koncentraciju klorogenske kiseline) povezani sa smanjenom težinom i zdravim odgovorom na inzulin.
Drugo istraživanje pokazalo je da žene koje piju dvije do tri šalice kave svaki dan imaju manje tjelesne masnoće od onih koje rijetko piju kavu, prenosi MBG.
I još jedna studija, objavljena u European Journal of Nutrition, posebno je promatrala učinak kave na metabolički sindrom: u studiji su istraživači otkrili da su sudionici koji su pili više od tri šalice kave dnevno imali niži BMI (indeks tjelesne mase), opseg struka, krvni tlak i trigliceride, kao i viši HDL kolesterol od dobrovoljaca u studiji koji su pili manje od jedne šalice dnevno.
Sav ovaj znanstveni žargon na stranu, sigurno je reći da kava može koristiti vašem metabolizmu. Nije ni čudo što ga Li smatra jednom od svojih ključnih namirnica za poticanje metabolizma.
Što se tiče toga, sam kofein također je klinički pokazao da poboljšava iskorištavanje energije (sagorijevanje kalorija), termogeno sagorijevanje masti (lipoliza) i regulaciju tjelesne težine. Zato izvore kofeina možete pronaći u nekim visokokvalitetnim dodacima za poticanje metabolizma.
Naravno, način na koji pripremate svoju kavu može lako sabotirati te prednosti jačanja metabolizma – na primjer, ako u svoje piće dodate umjetne okuse i šećer. Neka vaša šalica kave bude što je moguće čistija; ako uživate u dašku okusa, pokušajte se odlučiti za prirodne zaslađivače, poput cimeta, agave ili ekstrakta vanilije.
Izdvojeno
-
Profesori i studenti UiT The Arctic University of Norway od 20. do 24. studenog boravili su u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru, čiji je cilj bio temeljito se upoznati sa sektorom akvakulture u Hrvatskoj, stjecati detaljan uvid u postignuća u proizvodnji akvakulture te prikupiti relevantne podatke
-
Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u subotu da pismo, koje je uputio ravnateljima zdravstvenih ustanova sa zahtjevom za skraćivanje listi čekanja na dijagnostičke preglede na 270 dana, nije usmjereno protiv bilo koga tko u javnom zdravstvu odgovorno radi svoj posao.
-
Tristotinjak poljoprivrednika iz Šibensko - kninske županije prosvjedovalo je u subotu u Drnišu, u organizaciji udruge Hrvatski krški pašnjaci, poručujući da je "dosta sustavnog uništavanja sela, seljaka i domaće proizvodnje i pogodovanja korporacijama i uvoznom lobiju".
-
Sve do 1. siječnja, Kolur Zvončac zasigurno će biti rado posjećena splitska lokacija i glavno odredište svih onih željnih dobrog druženja, puno smijeha, zarazne pjesme i plesa.
Reci što misliš!