Lifestyle

top izbor

Uz pomoć ovih namirnica podignite razinu vitamina D u organizmu

Uz pomoć ovih namirnica podignite razinu vitamina D u organizmu
Pixabay

Vitamin D je vitamin koji pomaže u boljoj apsorpciji kalcija i fosfora u organizmu, imajući pri tome glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

Pored svojih glavnih uloga (na homeostazu kalcija i kostiju), vitamin D ima i druge važne uloge, među kojima je i sposobnost da djeluje direktno na imunološki odgovor organizma. Naše tijelo samo proizvodi ovaj vitamin kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, ali unosimo ga u organizam i putem hrane.

Evo koje namirnice sadrže najveće količine vitamina D:

1. Losos

Losos je poznata masna riba i u svakom slučaju je jedna od najboljih izvora vitamina D, piše Times of India.

2. Mlijeko

Oduvijek se zna da je mlijeko izvor kalcija, no jeste li znali da može biti i izvor vitamina D? I kravlje i sojino mlijeko su bogati vitaminom D čijim konzumiranjem poboljšavate rad svog organizma.

3. Sok od naranče

Oni koji ne ima intoleranciju na laktozu, a ne vole biljna mlijeka uvijek za doručak mogu posegnuti za svježe iscijeđenom narančom. Naranča je puna vitamina D i savršen je odabir za početak dana.

4. Žumanjak jajeta

Žumanjak jajeta se možda nikad nije smatrao prezdravim dijelom jajeta, ali možemo potvrditi da je sadrži vitamin D koji je neophodan za funkcioniranje organizma. Sad se možete opustiti i pojesti koje jaje više.

5. Ulje jetre bakalara

Ako nikad niste čuli za ovu namirnicu, sad je savršeno vrijeme za to. Oni koji ne vole ribu, uvijek mogu posegnuti za ovim uljem koji je izvrstan način unosa vitamina D u organizam.

6. Gljive

Izuzevši biljno mlijeko i sok od naranče, gljive su jedini izvor vitamina D kojemu izvor nije životinjskog porijekla.

7. Crveno meso

Iako crveno meso nije najzdravija vrsta mesa, važno je i njega ponekad ubaciti u prehranu. Naročito one vrste bogate vitaminom D, a to su govedina i janjetina.

8. Konzervirana tuna

Konzervirana tuna je izvrstan prirodni izvor vitamina D, a dobra je stvar što je lako dostupna namirnica za koju ne morate izdojiti mnogo novca.

9. Žitarice i zobena kaša

Iako nisu toliko bogate vitaminom D, žitarice i zobena kaša svakako vam mogu pomoći u podizanju razine vitamina D u vašem organizmu.


Reci što misliš!