Lifestyle

kužina

Origano je više od aromatičnog od začina

Origano je više od aromatičnog od začina

Origano je najpoznatiji kao neizostavan začin za pizzu, te u jelima s rajčicom i tjesteninom. No, njegova je upotreba u kulinarstvu znatno raznolikija, dok je eterično ulje origana iznimno cijenjeno i korišteno u aromaterapiji

Origano za jaču aromu

Origano je biljka intenzivnog okusa i mirisa, može se koristiti u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin. Zanimljivo kako je origano jedna od rijetkih biljaka koja ima jaču aromu osušena nego kada je svježa. Odličan je za pojačavanje arome kod raznih pečenja, salata, kao i juha od graha i graška...

Puno više od boljeg okusa

Francuska provansalska mješavina začina u kojoj su uz origano i mažuran, timijan, ružmarin i čubar začin je mnogih ukusnih jela. Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imunosustav kao i rad cjelokupnog metabolizma.Tipični mediteranski začini koji se dodaju ribi, janjetini, raznim salatama, juhama, pečenju, su bosiljak, peršin, kopar, majčina dušica, mažuran, lovor, ružmarin, origano, šafran, kapari, komorač. Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim jelima možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod neslanih jela i raznih juha od povrća, kojima daje aromu.

Prirodni antibiotik

Studije su pokazale kako origano ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antivirusnih i antioksidantnih svojstava, pa se origano koristi i u medicinske svrhe. On je prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.

Origano, poput bosiljka i ružmarina, sadrži ružmarinsku kiselin, koju karakteriziraprotuupalni učinak, pa predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu .Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja.

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija.

Ako se koristi za kožne bolesti ili infekcije, potrebno je nekoliko kapi ulja origana pomiješati s drugim uljima, poput maslinovog ili kokosovog, te namazati na mjesto. Ulje origana pomiješano s maslinovim uljem može se i umasirati u dijelove tijela koji bole zbog upale mišića ili bolnih zglobova.

Origano se može konzumirati u svježim ili sušenim listićima, te kao čaj, koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima. Čaj se priprema tako da jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i ostavite deset minuta da odstoji.

Origano u aromaterapiji

Osim u kuhinji kao začin, može se koristiti i u kozmetici za njegu tijela. Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji. Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, koristi se samo za vanjsku uporabu i to za masažu kod reumatskih bolova, mišićnih bolova, glavobolje, upalnih procesa, te za relaksaciju.

Koristi se i kao biljna kupka kod kožnih bolesti, kod neuroza, kao komprese, za inhalacije kod prehlada, začepljenja nosa i bronhitisa. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena. Svježi sok biljke liječi tegobe uha.

Origano ne bi smjele uzimati trudnice, čak ni u uljima za masažu.


Reci što misliš!