Lifestyle

savjeti

Imate li ga u kuhinji? Ovaj drevni začin pomaže u prevenciji teških bolesti

Imate li ga u kuhinji? Ovaj drevni začin pomaže u prevenciji teških bolesti
Pexels

Cimet je bogat antioksidansima i drugim korisnim spojevima. Neka istraživanja sugeriraju da bi mogao pomoći u kontroli šećera u krvi, zaštititi od bolesti srca i smanjiti upalu.

Cimet je začin koji je tisućama godina cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Posljednjih je godina moderna znanost počela potvrđivati ​​mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti povezane s cimetom, piše Healhtline.

Evo 10 zdravstvenih dobrobiti cimeta koje potkrepljuju znanstvena istraživanja.

1. Sadrži snažna ljekovita svojstva

Cimet je začin koji se pravi od unutarnje kore drveća poznatog kao Cinnamomum. Koristio se kao sastojak kroz povijest, još od starog Egipta. Nekad je bio rijedak i vrijedan začin i smatran je darom koji je prikladan za kraljeve.

Danas je cimet pristupačan i široko dostupan u većini supermarketa, a također se koristi kao važan sastojak u receptima.

Postoje dvije glavne vrste cimeta:

Cejlonski cimet: Ova vrsta je također poznata kao “pravi” cimet.

Cassia cimet: Ovo je najčešća sorta danas i ono što ljudi općenito nazivaju “cimetom”.

Cimet se dobiva rezanjem stabljika stabala cimeta. Zatim se vadi unutarnja kora i uklanjaju drvenasti dijelovi. Kad se osuši, oblikuje trake koje se savijaju u kolute, a nazivaju se upravo štapićima cimeta. Ovi se štapići mogu samljeti u prah cimeta.

Svoj izrazit miris i okus duguje uljnom dijelu koji je vrlo bogat spojem cinamaldehidm, a znanstvenici vjeruju da je ovaj spoj odgovoran za većinu snažnih učinaka cimeta na zdravlje i metabolizam.

2. Pun je antioksidansa

Antioksidansi štite vaše tijelo od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima.

Cimet je pun snažnih antioksidansa, uključujući polifenole. Jedna je studija otkrila da suplementacija cimetom može značajno povećati razinu antioksidansa u krvi, dok istovremeno smanjuje razine markera koji se koriste za mjerenje upale, kao što je C-reaktivni protein.

Zapravo, antioksidativni učinci cimeta toliko su snažni da se čak može koristiti kao prirodni konzervans za hranu.

3. Može imati protuupalna svojstva

Upala je nevjerojatno važna jer pomaže vašem tijelu da odgovori na infekcije i popravi oštećenje tkiva. Međutim, upala može postati problem kada je kronična i usmjerena protiv vlastitih tkiva vašeg tijela.

Cimet može biti koristan u tom smislu. Studije pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju snažna protuupalna svojstva.

4. Može zaštititi od bolesti srca

Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti diljem svijeta.

Prema jednoj recenziji, 3/4 žličice cimeta dnevno mogu smanjiti razine triglicerida, ukupnog kolesterola, LDL (lošeg) kolesterola i šećera u krvi kod ljudi s metaboličkom bolešću. Drugi pregled 13 studija otkrio je da cimet može smanjiti razinu triglicerida i ukupnog kolesterola, a oboje su faktori rizika za srčane bolesti.

Također se pokazalo da cimet snižava krvni tlak ako se konzistentno konzumira najmanje 8 tjedana. U kombinaciji, svi ti čimbenici mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

5. Može poboljšati osjetljivost na inzulin

Inzulin je jedan od ključnih hormona koji reguliraju metabolizam i potrošnju energije. Također je neophodan za prijenos šećera u krvi iz vašeg krvotoka u vaše stanice.

Međutim, neki su ljudi otporni na učinke inzulina. To je poznato kao inzulinska rezistencija, obilježje stanja poput metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Iako su potrebna dodatna istraživanja, neka istraživanja sugeriraju da bi cimet mogao smanjiti otpornost na inzulin.

Povećavajući osjetljivost na inzulin, cimet može sniziti razinu šećera u krvi i podržati bolju kontrolu šećera u krvi.

6. Pomaže u snižavanju razine šećera u krvi

Cimet je dobro poznat po svojstvima snižavanja šećera u krvi. Osim blagotvornog djelovanja na inzulinsku rezistenciju, cimet može sniziti šećer u krvi kroz nekoliko drugih mehanizama.

Prvo, dokazano je da cimet smanjuje količinu šećera koja ulazi u krvotok nakon obroka.

To čini ometanjem brojnih probavnih enzima, što usporava razgradnju ugljikohidrata u vašem probavnom traktu. Drugo, spoj u cimetu može oponašati učinke inzulina kako bi se poboljšao unos šećera u stanice.

Brojne studije na ljudima potvrdile su korisne učinke cimeta, pokazujući da može sniziti razinu šećera u krvi ako se konzumirta natašte i poboljšati hemoglobin A1c, marker dugoročne kontrole šećera u krvi.

Učinkovita doza je obično 1-6 g, ili oko 0,5-2 žličice cimeta dnevno.

7. Može imati blagotvoran učinak na neurodegenerativne bolesti

Neurodegenerativne bolesti karakterizirane su progresivnim gubitkom strukture ili funkcije živčanih stanica. Alzheimerova i Parkinsonova bolest dva su najčešća tipa.

Čini se da određeni spojevi pronađeni u cimetu inhibiraju nakupljanje proteina zvanog tau u mozgu, što je jedno od obilježja Alzheimerove bolesti. U studiji iz 2014. na miševima s Parkinsonovom bolešću, cimet je pomogao u zaštiti neurona, normalizirao razine neurotransmitera i poboljšao motoričku funkciju.

Međutim, te učinke treba dalje proučavati kod ljudi.

8. Cimet može štititi od raka

Cimet je naširoko proučavan zbog njegove potencijalne upotrebe u prevenciji i liječenju raka. Općenito, dokazi su ograničeni na studije u epruveti i na životinjama, koje sugeriraju da ekstrakti cimeta mogu štititi od raka.

Djeluje tako što smanjuje rast stanica raka i stvaranje krvnih žila u tumorima i čini se da je toksičan za stanice raka, uzrokujući njihovo uništenje.

Jedna studija na miševima s rakom jajnika otkrila je da cinamaldehid može blokirati ekspresiju određenih proteina uključenih u rast raka. Ova su otkrića potkrijepljena eksperimentima u epruveti, koji su pokazali da cinamaldehid može smanjiti rast i širenje stanica raka jajnika.

Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se procijenili potencijalni učinci cimeta protiv raka kod ljudi.

9. Može spriječiti bakterijske i gljivične infekcije

Cinamaldehid, jedna od glavnih aktivnih komponenti cimeta, može biti koristan protiv raznih vrsta infekcija.

Studije iz epruvete sugeriraju da bi ulje cimeta moglo pomoći u ubijanju određenih gljivica koje uzrokuju infekcije dišnog trakta. Također može inhibirati rast određenih bakterija, uključujući Listeriu i Salmonella.

Osim toga, antimikrobni učinci cimeta također mogu pomoći u sprječavanju karijesa i smanjiti loš zadah. Međutim, dokazi su uglavnom ograničeni na studije u epruvetama, pa su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.

10. Može imati antivirusna svojstva

Neka istraživanja pokazuju da cimet može pomoći u zaštiti od određenih virusa. Na primjer, smatra se da je cimet ekstrahiran iz vrste Cassia koristan protiv HIV-1, najčešćeg soja HIV-a kod ljudi. Druge studije pokazuju da cimet također može štititi od drugih virusa, uključujući gripu i denga groznicu, virusnu infekciju koju prenose komarci.

Ipak, potrebna su dodatna ispitivanja na ljudima kako bi se potvrdili ti učinci.

Koja je vrsta najbolja?

Sorta Cassia sadrži značajne količine spoja koji se zove kumarin, za koji se vjeruje da je štetan u velikim dozama. Sav bi cimet trebao imati zdravstvene prednosti, ali ova vrsta može uzrokovati probleme u velikim dozama zbog sadržaja kumarina.

Ceylon (“pravi” cimet) je puno bolji u tom pogledu, a studije pokazuju da ima mnogo manje kumarina nego sorta Cassia.

U usporedbi s cejlonskim cimetom, Cassia cimet općenito je pristupačniji i šire dostupan. Ipak, cejlonski možete pronaći u nekim trgovinama zdrave hrane.


Reci što misliš!