PAZITE ŠTO JEDETE
Prečesto vas hvata umor? Razlog može biti ova namirnica koju često jedemo
Pad razine energije ili koncentracije nakon obroka normalna je pojava, a možete ju regulirati ograničenim unosom nekih namirnica. Mnogo je čimbenika koji mogu izazvati umor – nedovoljan broj sati ili nepravilan san, stres, hormoni, ali i hrana
Istraživanje objavljeno u magazinu Nutrients potvrdilo je da je procesuirano meso jedan od glavnih krivaca za osjećaj umora nakon konzumacije hrane. U istraživanju je sudjelovalo 20 mladih osoba kojima je pregledavana mikrobiota u crijevima kako bi se ustanovilo koliko utječe na razinu energije, umora te mentalno zdravlje. Istraživači su zaključili da je procesuirano meso jedina namirnica povezana s promjenama u razinama energije, odnosno da rezultira slabijim ili jačim mentalnim umorom, prenosi Klik.hr.
Iako nije otkrivena jasna poveznica između ove namirnice i razine umora, ograničen unos mesnih prerađevina svakako je pozitivna odluka za zdravlje. Svakodnevna konzumacija velikih količina procesuiranog mesa može utjecati na povećan rizik od bolesti srca, a potencijalno i skratiti život.
Osjećate li umor nakon obroka?
Stanje umora koji osjećamo nakon konzumacije obroka naziva se postprandijalna somnolencija. Postoje brojne teorije o tome što uzrokuje umor nakon obroka, a sve dijele jedan zajednički zaključak – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za zabrinjavanje.
Umor ili problem s koncentracijom nakon obroka uobičajena su pojava, a intenzitet ovisi o tome što ste, kada i koliko pojeli. Primjerice, hrana bogata proteinima i ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Neka istraživanja govore da se umor nakon obroka javlja jer tijelo proizvodi više serotonina koji utječe na regulaciju raspoloženja i ciklus spavanja. Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomaže proizvodnji serotonina. Zbog navedenoga, konzumacija ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.
Serotonin se nalazi u sljedećim namirnicama:
losos,
piletina,
jaja,
špinat,
sjemenke,
mlijeko,
soja,
sir.
Namirnice koje sadrže visoki udio ugljikohidrata su:
tjestenina,
riža,
bijeli kruh,
mlijeko,
šećer,
slatkiši i deserti.
Kako spriječiti osjećaj umora nakon obroka?
Jedite malo i često, a za međuobroke birajte zdrave alternative poput voća ili orašastih plodova.
Osigurajte si dovoljno sati sna noću.
Prošećite i upijte malo sunca ako je moguće.
Izdvojeno
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
Reci što misliš!