zdravlje i ljepota
Goji bobice jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visoki tlak
Jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visoki tlak: Bobice od 20-ak kuna koje čine čuda za zdravlje
U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile europsko i američko tržište.
Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i
koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih
nazivaju "crvenim dijamantima", a prodaju se i u hrvatskim
trgovinama po cijeni od dvadesetak kuna za 100 grama sušenih
plodova.
Osnovne karakteristike goji bobica:
* jačaju imunološki sustav
* poboljšavaju vid
* poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i snižavaju
povišen krvni tlak
* štite jetru i bubrege
* pozitivno utječu na ten, mokraćni sustav i proizvodnju
spermija
* ublažavaju bolove u leđima
* reguliraju šećer u krvi
Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) grmolika je biljka koja naraste do 3 metra u visinu. Plod je narančastocrvene boje, duljine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka.
Goji bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih nužnih za život, 6 esencijalnih vitamina, 21 mineral, 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina poput linolne i alfa-linolenske kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava te druge važne spojeve.
Dobar su izvor vitamina C i željeza. Čak ih nazivaju "sretne bobice" zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.
Kako ih možete jesti?
U Hrvatskoj se najčešće mogu nabaviti sušene bobice. Sušene goji bobice koristite kao grožđice – stavljajte ih u slana i slatka jela. Pecite s njima savijače i druge kolače, kuhajte s njima zobenu kašu ili pripremite domaću granolu, a možete ih ubaciti i u salatu.
Želite li ih omekšati, stavite ih u toplu vodu na nekoliko minuta. Neki tvrde da u tom stanju imaju okus po cherry rajčicama. U konačnici, možete ih jesti i zasebno, kao mali slatki međuobrok.
Izdvojeno
-
HDZ je u hotelu Westin danas predstavio izborni program i liste s kojima će izaći na parlamentarne izbore 17. travnja.
-
Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program.
-
Svečano obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru završeno je sinoć, 27. ožujka, u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću, u organizaciji Odjela za nastavničke studije, predstavljanjem slikovnice „Mirisi i okusi geografskih otkrića“ urednice izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelke.
-
Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se zadnju subotu u ožujku radi edukacije o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta i konačnog cilja – zabrane ribolova svuda u svijetu!
Reci što misliš!