Lifestyle

zdravlje i ljepota

Gljivice na koži: Uzrok, simptomi i kako se ovaj neugodan problem tretira?

Gljivice na koži: Uzrok, simptomi i kako se ovaj neugodan problem tretira?
Pexels

Postoji više od milijun različitih vrsta gljivica koje se nalaze u prirodi, a oko njih 300 ih može prouzročiti probleme kod ljudi.

Kada se gljivice pojave na koži, one izazivaju osip, crvenilo, rane i izbočine. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, a tretiraju se posebnim antifungalnim kremama.

Kako prepoznati gljivice na koži?

Gljivice su mali organizmi koji se nalaze posvuda. Mogu se pronaći u vodi, zraku i na ljudskom tijelu. Gljivice na koži se zovu još i dermatomikoze, a pojavljuju se kada koža dođe u doticaj s opasnim gljivicama te se mogu prepoznati po:

  • · promjenama na koži
  • · iritaciji
  • · crvenilu
  • · osipu
  • · svrbežu
  • · naticanju
  • · ljuštenju kože
  • · plikovima

Gljivice se pojavljuju na koži bilo gdje na tijelu, a postoji više vrsta gljivičnih infekcija od kojih su najčešće: infekcija noktiju, infekcija vlasišta, atletsko stopalo, lišaj, kandidijaza. U nekim se slučajevima gljivične infekcije mogu ponoviti i ovdje je važno otkriti uzrok njihovog pojavljivanja.

Što uzrokuje gljivice na koži?

Gljivice se prenose s osobe na osobu, odnosno s kože jedne osobe na kožu druge osobe, a mogu se prenijeti i u kontaktu sa životinjom koja na svojoj koži ili dlaci ima gljivice. Iako se gljivice na koži mogu pojaviti kod bilo koga, a u posebnoj su opasnosti osobe sa slabim imunološkim sustavom, osobe koje dulje vremena uzimaju antibiotike, osobe s dijabetesom, osobe koje se pretjerano znoje, trudnice, osobe s viškom kilograma, a do gljivica na koži može doći i nakon korištenja novog kozmetičkog proizvoda.

Može li se spriječiti pojava gljivica na koži?

S obzirom na to da se gljivice na koži šire izravnim kontaktom, potrebno je izbjegavati dijeljenje tuđe odjeće ili obuće, kao i ručnika. Jednako tako, plodno tlo za razvoj gljivica je vlažno mjesto pa je važno uvijek držati noge i kožu suhima. Potrebno je i izbjegavati kontakt sa životinjama za koje se zna da su zaražene.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Kada primijetiti osip i svrbež na koži koji ne prestaje ili koji se širi, potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će prepoznati kako se radi o gljivicama na koži samim pregledom, ali i pitanjima o simptomima. U nekim slučajevima će biti potrebna biopsija tkiva kako bi se otkrilo o kojim se točno gljivicama radi i kako bi se najbolje mogla tretirati infekcija. Nekada će biti potrebna i krvna pretraga.

Kako se tretiraju gljivice na koži?

Gljivice nisu toliko opasne, ali su vrlo neugodne. U borbi protiv gljivica najbolje će pomoći antifungalne kreme, ulje čajevca, a nekim slučajevima će biti potrebna i krema s kortikosteroidima. Pomoći mogu i posebni šamponi kada se radi o gljivicama na vlasištu, tablete ili prah.

Prepisanu terapiju je potrebno koristiti određeni vremenski period koji je pripisao liječnik te kasnije po potrebi otići na kontrolu. Simptomi kao što su osip i svrbež se mogu povući nakon samo nekoliko dana, a mogu trajati i do nekoliko tjedana. Važno je kožu držati suhom i odijevati prozračne materije u kojima koža diše.

Dakle, gljivice na koži nisu opasne, ali mogu biti neugodne i izazivaju svrbež, ljuštenje kože i iritaciju. Potrebno ih je tretirati odgovarajućom terapijom kako se ne bi previše proširile i ostavile trajne posljedice. Postoje određene osobe koje su podložnije gljivičnim infekcijama kože, a jednako tako postoje i načini kako se pojava ove infekcije može spriječiti.


Reci što misliš!