Lifestyle

recept

Doručak bez ugljikohidrata: Evo kako se provodi i koje namirnice trebate jesti

Doručak bez ugljikohidrata: Evo kako se provodi i koje namirnice trebate jesti

Doručak bez ugljikohidrata ili sa smanjenim udjelom istih može se napraviti vrlo jednostavno. Važno je pravilno kombinirati hranu kako bi se zadovoljio unos nutritivno bogatih namirnica, a potrebno je i malo kreativnosti u kuhinji.

Poznato je kako je doručak najvažniji obrok u danu, a mnogi ljudi ga preskaču jer nemaju vremena ili jer nemaju ideju što pojesti čim se probude. Ipak, bilo da ste na određenoj dijeti ili jednostavno želite unijeti više proteina ujutro, postoji mnogo ideja kako jednostavno napraviti doručak bez ugljikohidrata ili s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata.

Donosimo nekoliko ideja.

1. Jaja s dodacima

Jaja možete pripremiti na bilo koji način, ovisno o preferencijama. Ako radite omlet, u njega možete dodati i šunku i povrće po želji, kao što su paprika ili špinat. Također, od jaja se mogu napraviti i popečci gdje se isto tako može dodati razno povrće, sjemenke, grčki jogurt te začine po želji. Dobra opcija je jednostavno kuhano jaje uz dodatak šunke ili kobasica.

2. Punjena paprika

Paprike je potrebno prvo oprati te prepoloviti, ukloniti peteljku i sjemenke. Potom se u papriku razlije jaje, tako da izgleda kao jaje na oko, dodaju se začini, a može se dodati i šunka ili slanina. Ovako pripremljena paprika se peče u pećnici dok jaja nisu gotova, oko 20 minuta.

3. Šunka punjena jajima

Prvo je potrebno jaja dobro istući u posudi vilicom ili pjenjačom te ih potom peći na tavi na ulju ili maslacu, uz stalno miješanje, kako bi se dobila kajgana. Nakon tri minute se može dodati cheddar sir, špinat ili paprika. Kada su jaja gotova, potrebno ih je staviti po sredini rastvorene šunke. Isti postupak se ponavlja na nekoliko komada šunke. Šunka se potom zamota i stavi u vatrostalnu posudu, jedna do druge, nakon čega se peče u pećnici oko pet minuta.

4. Chia puding

Chia sjemenke su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a mogu biti sastojak kolača te mnogih zdravih slastica. Tako se s njima može vrlo jednostavno napraviti i puding. Prije svega, važno ih je preko noći ostaviti u mlijeku ili vodi u hladnjaku, kako bi nabubrile i kako bi se napravio puding. Na 40 grama chia sjemenki je potrebno uliti 240 mililitara mlijeka i dodati pola žlice meda, a po želji se može dodati i kakao. Sve se pomiješa i stavi u hladnjak. Iduće jutro se može na vrh dodati orašastih plodova ili voća po želji.

5. Avokado

Avokado se može dodati u bilo koji doručak, a sadrži niski udio ugljikohidrata. Od avokada se može napraviti namaz, može biti dodatak u obliku umaka ili se samo može narezati i jesti kao dodatak salati ili bilo kojem jelu.

Može se napraviti i punjeni avokado. Avokado se prereže na pola, izvadi se koštica te se malo izdubi. U nastalu udubinu se potom izlije jaje, dodaju se sol i papar te se peče u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Istovremeno se na tavici preprži slanina koja se kasnije dodaje na pečeni avokado.

6. Smoothie

Smoothie je odličan izbor za doručak koji se radi vrlo brzo, a može se i ponijeti na posao. Potrebno je samo dobro izmiješati mlijeko i voće po želji ili grčki jogurt i voće. Od voća se najčešće koriste borovnice, jagode, banane ili jabuke, a može se dodati i povrće kao što su špinat ili mrkva. Jednako tako, mogu se dodati chia sjemenke, med, kakao ili cimet.

Doručak bez ugljikohidrata ili sa smanjenim udjelom istih može se napraviti vrlo jednostavno. Važno je pravilno kombinirati hranu kako bi se zadovoljio unos nutritivno bogatih namirnica, a potrebno je i malo kreativnosti u kuhinji. Pripremanje određenog doručka će trajati samo nekoliko minuta do pola sata, a može se napraviti veća količina kako bi se ostatak mogao ponijeti na posao ili u školu.


Reci što misliš!