#isprobajte
Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom
Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodatkom svježih listića bosiljka
Originalni recept potječe iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća
iz njujorškog restorana Le Cirque, ali danas se služi
diljem svijeta te ima brojne varijacije na temu ovisno o tome
gdje se nalazite i s kojim povrćem raspolažete.
U pastu primavera obično idu klasične proljetne
namirnice poput šparoga, mladog graška i mladog luka, no nećete
pogriješiti ako stavite svoje omiljeno povrće bez
obzira na to je li svježe kupljeno na tržnici ili je smrznuto u
ledenici – poput brokule, cvjetače ili mahuna.
Poslužiti se možete i bilo kojom vrstom tjestenine s ili bez
glutena – od makarona preko pennea do fusilla i špageta.
Sastojci za pastu primavera:
300 g sušene tjestenine
250 ml pilećeg temeljca
250 g šparoga
150 g cherry rajčica
125 g graška
125 ml vrhnja za kuhanje
45 g naribanog parmezana
2-3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 paprika
1 tikvica
1 limun
sol i papar po želji
naribani parmezan po želji
svježi bosiljak za posluživanje
maslinovo ulje
Priprema paste primavera:
- Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na
pakiranju.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepirjajte
nasjeckanu papriku i šparoge oko tri do četiri minute. Kada
povrće omekša dodajte narezane tikvice i
pirjajte sve zajedno još oko dvije minute. Posolite i
popaprite i uklonite povrće s tave.
- U istoj tavi rastopite maslac te na njemu prepirjajte češnjak
oko jedne minute. Podlijte pilećim temeljcem i kuhajte oko
pet minuta dok se tekućina ne zgusne. U umak dodajte i
koricu jednog organskog limuna.
- Potom dodajte vrhnje za kuhanje, dvije žlice limunova soka i
grašak. Sve dobro promiješajte i kuhajte još oko dvije
minute.
- Umak prelijte preko kuhane tjestenine i pirjanog povrća, te
nasjeckanih cherry rajčica. - Sve zajedno začinite sa svježe
naribanim parmezanom. Poslužite toplo sa svježim listićima
bosiljka.
Izdvojeno
-
Žuto lišće ne mora nužno značiti kraj za vaše omiljene biljke. Uz pomoć jednostavne, ali moćne mješavine i malo strpljenja, možete pomoći da se oporave
-
Kad imate djecu, vaš dom može odjednom izgledati kao zamka za nesreće. Držati ih podalje od štednjaka i zaštititi oštre kutove stolića možda neće biti dovoljno, jer obični predmeti poput stolaca i tava mogu postati recept za katastrofu.
-
Osjećate li se često ujutro ošamućeno, unatoč tome što ste se dobro naspavali? Znanstvenici sada imaju rješenje
-
Otkrivena je učinkovitost terapije temeljene na pažnji (MBT) i kognitivno-bihevioralnoj terapiji (CBT)
Reci što misliš!