Lifestyle

#život

Istraživanje pokazalo da obavljanje kućanskih poslova ima pozitivan učinak na zdravlje starijih od 65 godina

Istraživanje pokazalo da obavljanje kućanskih poslova ima pozitivan učinak na zdravlje starijih od 65 godina

Možda ste jedni od onih koji uživaju u peglanju i smatraju da smiruje, čišćenju WC-a jer volite tamaniti mikrobe jakim sredstvima, brišete prašinu kao manijak i laštite kuhinjske površine svakodnevno. Ipak, sigurno postoje i oni, možda i u većini, kojima se diže kosa na glavi na sam spomen kućanskih poslova.

Dobre vijesti za vrijedne

Ako pripadate prvoj skupini, ovo je sjajna vijest - novo istraživanje pokazalo je da bi obavljanje kućanskih poslova moglo biti dobro za zdravlje, posebno za one starije od 65 godina.

Prema studiji na 500 odraslih osoba u Singapuru, od kojih je polovica bila u dobi od 21 do 54 godine, a polovica od 65 do 90 godina, energična seansa koja kombinira "teško" i "lagano" čišćenje imala je pozitivan učinak na kognitivne i fizičke funkcije starijih osoba, kao i manju vjerojatnost hospitalizacije.

Ako ste imali kućnu pomoćnicu ili ste je planirali angažirati, ovi podaci mogli bi vas natjerati da promijenite odluku. Postoji nešto jako osnažujuće u tome da ste zaduženi za svoju okolinu, a ne da plaćate nekome drugome da to radi.

Kućanski poslovi su svrsishodna aktivnost s vidljivim rezultatima. Ne iznenađuje što se možete osjećati pomalo kaotično i možda depresivno ako je vaš dom neuredan i prljav. Održavanje čistoće i urednosti doma pomaže da održimo osjećaj bistre glave, piše Daily Mail.

​​

Reci što misliš!