Lifestyle

#ljubimci

Šest razloga zašto psi ližu šape

Šest razloga zašto psi ližu šape
Bojan Bogdanić

Neki psi jednostavno vole lizati sve na što naiđu. Ponekad su to naša lica, drugi psi, pod, kauč ili oni sami. I većinu vremena lizanje je kod pasa normalno ponašanje. Ali, ako primijetite da vaš pas pretjerano liže svoje šape, možda postoji razlog za zabrinutost, kaže Američki kinološki klub.

Mnogo je razloga zašto bi vaš pas mogao stalno lizati ili grickati svoje šape, uključujući ozljede, bol, parazite, probleme s kožom ili alergije.

Alergije

Hrana za pse i poslastice sa sastojcima kao što su mliječni proizvodi, pšenica, soja, govedina ili piletina mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih pasa. Uobičajeni simptomi uključuju svrbež kože, osobito oko ušiju i šapa. Ako primijetite da vaš pas počinje lizati šape nakon što pojede određenu hranu, onda bi uzrok mogle biti alergije. Alergije na okoliš uključuju negativnu reakciju na kemijski tretiranu travu, plijesan, grinje ili pelud biljaka. Ostali simptomi alergija mogu uključivati ​​kihanje, suzne oči i osip. Ovo stanje mora liječiti veterinar.

Uobičajene ozljede šapa

Obratite pažnju na to kako vaš pas liže šapu jer će se obično usredotočiti na jedno područje ako postoji ozljeda. Kada se to dogodi tijekom zime, potražite ledene kuglice koje bi mogle biti zapletene između nožnih prstiju vašeg psa. Njegovi jastučići također mogu biti iritirani od hodanja po slanim pločnicima. Ljeti hodanje po vrućem pločniku može uzrokovati iritaciju jastučića. Vaš pas je također možda stao na trn ili pčelu. Većina ugriza insekata uzrokovat će samo manju nelagodu, ali ako osim lizanja šape primijetite oteklinu ili otežano disanje, odmah odvedite psa veterinaru.

Paraziti

Ponekad paraziti poput buha, krpelja i grinja mogu uzrokovati da pas počne lizati šape. Buhe obično ne završe na šapama psa, osim ako je ostatak tijela zaražen. Također je manje vjerojatno da će grinje biti na nogama vašeg psa, ali krpelji se sigurno mogu naći i na tom dijelu tijela. Krpelji se mogu zavući između prstiju ili oko jastučića šapa. Svakako razgovarajte sa svojim veterinarom o prevenciji parazita kako biste izbjegli ovaj problem.

Problemi s kožom

Psi će tražiti olakšanje od gljivičnih ili bakterijskih infekcija kože stalnim lizanjem šapa. Prema riječima stručnjaka PetMD-a, medicinski šampon može pomoći u obnavljanju zdravih organizama na koži vašeg psa. Vaš veterinar može propisati protuupalni i antimikrobni sprej koji će pomoći u liječenju. U međuvremenu, važno je spriječiti psa da liže zaraženo područje. U teškim slučajevima najbolji način za to je korištenje zaštitnog plastičnog ovratnika.

Bol

Prema stručnjacima Američkog kinološkog kluba, pas koji osjeća bol zbog artritisa ili drugih stanja može lizati svoje šape. Čak i ako je bol negdje drugdje u tijelu, vaš pas može lizati svoje prednje šape kako bi si pokušao olakšati. Ako ne možete pronaći nijedan drugi razlog za opsesivno lizanje, važno je da psa odvedete veterinaru kako biste isključili ovaj uzrok.

Ostali uzroci

Neki psi ližu šape kad su uznemireni i pod stresom. Ako je vaš pas stariji, može imati pseću kognitivnu disfunkciju, također poznatu kao pseća demencija, što može dovesti do kompulzivnog lizanja šapa. Za druge pse stres može biti uzrokovan glasnim zvukovima poput grmljavine ili vatrometa. Neki psi pribjegavaju lizanju šapa iz dosade. Kada je to problem, više igre i treninga može pomoći u rješavanju te navike. U teškim slučajevima, kada lizanje šape postane opsesivno-kompulzivni poremećaj, možda će vam trebati pomoć biheviorista ili trenera da zaustavite takvo ponašanje.


Reci što misliš!