Lifestyle

#prehrana

Nekoliko vrsta namirnica od kojih ćete garantirano skupiti koji kilogram (pre)više

Nekoliko vrsta namirnica od kojih ćete garantirano skupiti koji kilogram (pre)više
Shutterstock

Mnogo je razloga zbog kojih su restorani u kojima sa švedskog stola možete jesti do mile volje toliko popularni u inozemstvu. Kombinacija raznolike hrane i prihvatljive cijene, količina koju možete pojesti... Ali, ono što izaberete za svoj tanjur mnogo govori o tome jeste li rizičnoj skupini koja će skupiti višak kilograma, stoji u novoj studiji koja je objavljena u magazinu Appetite.

Istraživači su tijekom godine dana pratili vezu između tjelesne težine i hrane koju su 82 mlade osobe bez problema sa suvišnim kilogramima birale tijekom obroka u u restoranima sa švedskim stolom. Primijetili su da oni koji su oni koji su birali “preukusnu” hranu, nakon godinu dana bili značajno vjerojatniji kandidati za skupljanje viška masti i viška kilograma u odnosu na one koji su birali zdraviju hranu.

“Preukusnom” hranom smatrali su onu koja ima velike količine kalorija, jednostavnih ugljikohidrata, dodane šećere, masti, natrij i malu količinu vlakana. Takva hrana bila je obično prerađena i mogla se probaviti vrlo brzo, prema riječima vodeće autorice studije dr. sc. Tere Fazzino, profesorice psihologije na Sveučilištu u Kanzasu. Ovakve hrane lako se prejedati jer treba duže vrijeme da tijelo signalizira mozgu da je sito.

U ovu hranu spadaju različite mesne prerađevine, peciva i bijeli kruh, deserti poput keksa, slane grickalice…

Fazzino kaže kako ovakva hrana pokreće ono što nazivamo “hedonističkim odgovorom”, odnosno da ona mozgu izgleda kao nagrada. “Ova hrana ima psihološki i fiziološki efekt, a to dovodi do dodatnog unosa hrane”, objašnjava ona. Pojednostavljeno, što više jedete, više unosite kalorije, a ponekad je to značajno veći broj kalorija.

To ne znači da se svaki put kad pojedete nešto takvo debljate, samo da trebate biti umjereni. Konačno, moguće je izbalansirati “preukusnu” hranu i onu koja ne pripada u tu kategoriju. Fazzino objašnjava na primjeru: Izaberite piletinu s roštilja umjesto one pržene u dubokom ulju, a umjesto pomfrita izaberite salatu kao prilog.

Prema njenim riječima, nema ni sva hrana iz iste kategorije isti učinak. Novije studije pokazuju da ni hrana koja je obogaćena mastima i natrijem ne mora imati značajan učinak na tijelesnu težinu iako je visoko kalorična, piše Eatthis.

Tajna je, kao i uvijek, u umjerenosti.

​​

Reci što misliš!