Lifestyle

#prehrana

Kako uživati u čokoladi i tjestenini bez nakupljanja neželjenih kilograma?

Kako uživati u čokoladi i tjestenini bez nakupljanja neželjenih kilograma?

Ako želite jesti zdravije ili smršavjeti, možda biste trebali započeti uživanjem u dekadentnoj večeri s tjesteninom, smatra stručnjak. "Suzdržavanje od prepuštanja može imati suprotne rezultate", kaže o prehrani autor Mark Schatzker u svojoj novoj knjizi Kraj žudnje.

Prema Schatzkeru, kada izbacimo ukusnu visokokaloričnu hranu u korist umjetnih nadomjestaka, naša tijela i mozak se ne zavaravaju. Kao rezultat toga završavamo lišeni okusa i pokrećemo lanac fizioloških i psiholoških reakcija koje mogu potaknuti nezdrave navike kao što je nezdrava prehrana.

"Konzumiranje hrane u kojoj uživate utječe na prirodnu sposobnost vašeg tijela da vam kaže što mu je potrebno", rekao je za Insider, "a zbog toga ste možda zdraviji i sretniji".

Prerađena hrana može poremetiti vaše tijelo i mozak, uzrokujući žudnju

Jesti ono što volite kako biste izbjegli yo-yo efekt dio je popularnog pokreta protiv dijeta koji se zove intuitivna prehrana. Schatzkerova se filozofija na dva načina razlikuje od intuitivne prehrane. Za razliku od mnogih zagovornika intuitivne prehrane i dijeta, Schatzker kaže da mnogi ljudi moraju smršavjeti iz zdravstvenih razloga. Također kaže da nije svaka hrana pogodna za implementaciju u intuitivnu prehranu jer neki proizvodi djeluju tako da nas tjeraju da jedemo još više, stvarajući ovisnost.

"Ideja da ćete se, ako slijedite porive i sklonosti, dobro hraniti, gotovo je ispravna", rekao je Schatzker. "Intuitivna prehrana funkcionira sve dok jedete hranu koja ne laže vašem mozgu", uključujući prerađenu hranu poput čipsa, kolača i gaziranih pića.

Prerađena hrana ima snažnu kombinaciju umjetnih okusa koji potiču kemikalije u mozgu povezane sa željom. Privlače nas zbog okusa koji se obično povezuju s kalorijama, mastima i ugljikohidratima koji su nam potrebni za napredovanje. Ali prerađena hrana zapravo ne ispunjava to obećanje.

Usredotočite se na hranu koja vas ispunjava

Suština žudnje za hranom je razlika između "željenja" i "sviđanja", prema Schatzkeru. "Hrana koja se čini primamljivom možda neće biti zadovoljavajuća za tijelo, što će vas potaknuti da jedete više."

"Postoje namirnice koje nas privlače, ali zapravo i ne donose puno zadovoljstva", rekao je.

"Na primjer, mogli biste se naći kako jedete šaku čipsa, a da pritom ne uživate ili čak ne primijetite."

Nasuprot tome, uživanje u dobro pripremljenom obroku nudi i fizičko i emocionalno zadovoljstvo, a smanjuje vjerojatnost da ćete nakon toga ostati s nezadovoljenom željom. Schatzker je rekao da to objašnjava zašto kulture poznate po uživanju, poput Talijana, još uvijek imaju znatno nižu stopu pretilosti od primjerice Amerikanaca. Društveni čimbenici poput vremena, novca i dostupnosti hrane također mogu biti značajne prepreke ugodnoj i zdravoj prehrani.

Ne morate kupovati uvoznu talijansku tjesteninu da biste dobro jeli. Schatzker je rekao da možete početi tako da se usredotočite na uživanje u hrani, bilo da je to zalogaj čokolade ili jednostavan obrok spremljen kod kuće, piše Insider.

​​​​​

Reci što misliš!