#prehrana
Pet prehrambenih navika koje poboljšavaju zdravlje
Preplavljeni smo savjetima kako provoditi zdravu prehranu i mnogima je od nas često teško znati u kojem smjeru krenuti. Uspjeh za neke ne znači nužno uspjeh za druge.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete slijediti, u koje se kune nutricionistica Sarah di Lorenzo, a funkcioniraju za sve, jednostavni su, održivi i dobar temelj za dugoročno zdravlje i dobrobit.
Započnite dan doručkom
Najprije se pobrinite da dan započnete zdravim doručkom. Doručak je kontroverzan pogotovo od sve većeg rasta popularnosti dijete s povremenim postom. Istraživanja pokazuju da oni koji dan započinju doručkom, obično pojedu u prosjeku 400 kalorija manje od onih koji to ne čine, a cijelo jutro ćete se osjećati puni energije i biti dobro raspoloženi.
Proteini uz svaki obrok
Proteini uz svaki obrok jednostavan je savjet, koji zbilja djeluje. Proteini vas održavaju sitima između obroka, pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjuju gubitak mišića.
Pomno birajte međuobroke i grickalice
Pametni zalogaji, kao što su orašasti plodovi, jogurt i bobičasto voće, kiseli krastavci i sir ili jednostavno kuhano jaje, sprječavaju vas da se prejedate i izvrsni su za povećanje razine energije, a to također rezultira smanjenjem gladi. Još jedan izvrstan razlog za pametno grickanje je što tako proširujete unos nutritivno bogatih namirnica tijekom dana.
Ugljikohidrati za doručak i ručak
Ugljikohidrati igraju vrlo važnu ulogu u zdravoj prehrani, oni su jedan od naša tri makronutrijenta koji nam daju energiju, a važno je znati i da postoje jednostavni (loši) i složeni (dobri) ugljikohidrati, s tim da bi unos potonjih trebao dominirati. Najbolje vrijeme za uživanje u zdravim ugljikohidratima je svakako vrijeme doručka i ručka, jer će nam tako biti osiguran dobar protok energije tijekom cijelog dana.
Veličine porcija
Održavanje konzumacije zdravih porcija jednostavan je i ostvariv savjet. Smjernica bi trebala biti količina proteina veličine dlana, tri šake salate i povrća, jedna šaka kvalitetnih složenih ugljikohidrata i dobrih masti, piše Women's Health.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Kad se prehladite, a imunološki sustav vam oslabi, vrlo vjerojatno ćete posegnuti za čašom soka od cijeđene naranče. Ovo voće se, s drugim agrumima, reklamira kao bogato vitaminom C, jednim od najvažnijih vitamina.
-
Neke od prednosti kvalitetne dječje prehrane je prirodno poboljšanje kognitivnih vještina, pamćenja i koncentracije. Dr. Teralyn Sell, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za zdravlje mozga, naglašava zašto je važno uzeti u obzir hranu koju jede vaše dijete, piše amodrn.com.
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Reci što misliš!