#prehrana
Pet prehrambenih navika koje poboljšavaju zdravlje
Preplavljeni smo savjetima kako provoditi zdravu prehranu i mnogima je od nas često teško znati u kojem smjeru krenuti. Uspjeh za neke ne znači nužno uspjeh za druge.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete slijediti, u koje se kune nutricionistica Sarah di Lorenzo, a funkcioniraju za sve, jednostavni su, održivi i dobar temelj za dugoročno zdravlje i dobrobit.
Započnite dan doručkom
Najprije se pobrinite da dan započnete zdravim doručkom. Doručak je kontroverzan pogotovo od sve većeg rasta popularnosti dijete s povremenim postom. Istraživanja pokazuju da oni koji dan započinju doručkom, obično pojedu u prosjeku 400 kalorija manje od onih koji to ne čine, a cijelo jutro ćete se osjećati puni energije i biti dobro raspoloženi.
Proteini uz svaki obrok
Proteini uz svaki obrok jednostavan je savjet, koji zbilja djeluje. Proteini vas održavaju sitima između obroka, pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjuju gubitak mišića.
Pomno birajte međuobroke i grickalice
Pametni zalogaji, kao što su orašasti plodovi, jogurt i bobičasto voće, kiseli krastavci i sir ili jednostavno kuhano jaje, sprječavaju vas da se prejedate i izvrsni su za povećanje razine energije, a to također rezultira smanjenjem gladi. Još jedan izvrstan razlog za pametno grickanje je što tako proširujete unos nutritivno bogatih namirnica tijekom dana.
Ugljikohidrati za doručak i ručak
Ugljikohidrati igraju vrlo važnu ulogu u zdravoj prehrani, oni su jedan od naša tri makronutrijenta koji nam daju energiju, a važno je znati i da postoje jednostavni (loši) i složeni (dobri) ugljikohidrati, s tim da bi unos potonjih trebao dominirati. Najbolje vrijeme za uživanje u zdravim ugljikohidratima je svakako vrijeme doručka i ručka, jer će nam tako biti osiguran dobar protok energije tijekom cijelog dana.
Veličine porcija
Održavanje konzumacije zdravih porcija jednostavan je i ostvariv savjet. Smjernica bi trebala biti količina proteina veličine dlana, tri šake salate i povrća, jedna šaka kvalitetnih složenih ugljikohidrata i dobrih masti, piše Women's Health.
Vezane vijesti
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Kad se prehladite, a imunološki sustav vam oslabi, vrlo vjerojatno ćete posegnuti za čašom soka od cijeđene naranče. Ovo voće se, s drugim agrumima, reklamira kao bogato vitaminom C, jednim od najvažnijih vitamina.
-
Neke od prednosti kvalitetne dječje prehrane je prirodno poboljšanje kognitivnih vještina, pamćenja i koncentracije. Dr. Teralyn Sell, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za zdravlje mozga, naglašava zašto je važno uzeti u obzir hranu koju jede vaše dijete, piše amodrn.com.
-
Čuli ste izreku - ono si što jedeš. To se pokazuje naročito istinito kad je u pitanju visceralna masnoća. Visceralna mast je vrsta masti unutar trbušne šupljine, dakle, ona okružuje naše vitalne organe.
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Reci što misliš!